North Shore Atlantic RM

North Shore Atlantic RM

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gyártó: North Shore

Modell: Atlantic RM

Weboldal: http://www.northshoreseakayaks.com

Méretadatok a hajóról:

fedélzet: 79 x 49 cm

első és hátsó rekeszek űrtartalma összesen: 360 L

első rekeszfedél mérete: 45 cm

hátsó rekeszfedél mérete: 58 cm

hossz: 515 cm

magasság: n/a

szélesség: 55 cm

súly: 26kg

maximális terhelhetőség (utas + csomagok): n/a

Tesztelő személy paraméterei:

Magasság: 176 cm

súly: 70 kg

 

 

 

 

 

North Shore Atlantic RM

Ezt a hajót már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, de valahogy sosem úgy hozta az élet, hogy összejöjjön, de most (2014) március végén sikerült szereznem egy erősen használt példányt. Először kicsit tartottam attól, hogy egy erősen használt hajót próbáljak ki, teszteljem meg, készítsek róla fotókat, de végül a tesztelés és vizsgálgatás közben jöttem rá, hogy bizony bármely hajón a legjobb tesztet az élet adja meg. Egy használt példányon már kijöttek a használatból eredő gyengeségek, amik egy vadonat új vagy majdnem új hajón lehet, hogy még nem jelentkeznek, és csak találgatni lehet, hogy mi lesz belőle. Úgyhogy, ezek után már izgatottan autóztam a hajóval (és egy másik tesztpéldánnyal is) a fejem felett, hogy mihamarabb szemügyre vehessem az Atlanticot és a társát is, ami a következő írásban fog megjelenni. Addig is annyit elárulok, hogy az pedig egy kanadai gyártmány 😉 Na de nézzük most az Atlanticot…

North Shore Atlantic RM

 

Első benyomások a parton

Az első találkozás a száraz földön a tisztogatással kezdődött. Tisztogatás közben alkalmam is nyílt átnézni a hajó legapróbb részleteit is.

A hajótest formája hűen tükrözi az angol hajók vonalvezetését. Hosszú hegyes, egyenes hajóorr és far nagyon minimális grönlandi beütéssel, ami az enyhén felhúzott orron és a faron figyelhető meg. Le sem lehet tagadni, hogy ez egy igazi angol telivér.

Már a lábam előtt a földön heverve sem tűnt túl szélesnek a hajó, így bizakodva vártam a vízre szállást, hogy kiderüljön, tényleg olyan jó a hajó kontakt, mint ahogyan az kinéz. Főleg, hogy első ránézésre is bíztató a párnázott ülés és a méretes combtámasz mindkét oldalon.

Tároló rekeszekből három darab található a hajón. Ezeknek a nyílásai már első ránézésre is elég jól pakolhatóak. Nem szabták őket túl szűkre. Az első és hátsó rekeszek is elég tágasnak tűnnek és a napi tároló is bőven be tudja fogadni a szendvicseinket. Kapásból azt gondolhatjuk, hogy ezzel a hajóval azért merhetünk elmenni 3-4-5 napra úgy, hogy akár egy kisbolt közelébe se kelljen szagolnunk. Ha megnézzük a technikai adatokat, akkor a 360 literes űrtartalom ezt lehetővé is teszi.

Miután jobban bekukkantottam a fedélzetbe, akkor vettem csak észre, hogy valamilyen érdekes alumínium cső húzódik végig a hajó gerince mentén. Egyértelműen merevítés céljából. Ez egy PE hajótól meglehetősen fura látvány és kis gyanakvásra is adhat okot, hogy vajon minek ez ide: nem lenne elég merev a PE anyag? Na, majd kiderül…

Felső szerelvények a hajón elég jól elrendezettek, igényesen kidolgozva, szépen a hajótest síkjába vannak építve. Végre megint egy olyan hajó és annak gyártója, aki arra is odafigyel, hogy ezek a szerelvények ne szaggassák szét az ember bőrét (vagy éppen a száraz ruháját), amikor visszamászni kényszerül a hajóba.

Fedélzeti kötélzet első pillantásra enyhén szegényesnek tűnik. Legalább is elől a decken tűnik kicsit foghíjasnak.

A hajó alját elnézve, a nagyon lapos, alig észrevehető “V” alaknak köszönhetően már így a parton is egy elég stabil hajónak néz ki. A gerincvonal is épphogy csak észrevehető a hajó közepe tájékán. Emiatt kicsit fel is merül bennem a kétely, hogy nem lesz-e rossz a hajó egyenes futása, de erre kapásból rá is cáfol az, hogy a

hajó el van látva szkeggel és kormánnyal is. Ennyi stabilizáló eszközt látván valóban bizakodhatunk abban, hogy legalább már össze-vissza biztosan nem fogunk közlekedni vele.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tesztelés után

Szerelvények:

– Kötélzet

Alapvetően a hajótesten körbe futó kötélzet jó, masszív, könnyen bele lehet kapaszkodni, ha arra kerül a sor. Nem nyúlik meg, a csomózások nem akarnak átbújni a rögzítő szemek alatt.

kötélzet a hajón

Azért egy kis beleszőtt fényvisszaverő szálat simán el tudnék képzelni a kötélzetben körbe a hajón. Már nem csak azért, hogy sötétben könnyebben észrevegyenek minket, hanem azért, hogy fotózáskor is vagányul megcsillanjon a kötélzet a vaku fénye alatt 🙂 Na jó, ez elég béna indok volt… Persze, hogy azért lenne jobb, hogy sötétben könnyebben észrevehessenek minket.

kötélzetet összefogó gyűrű

 

 

 

 

 

 

– Fogantyúk

teljesen átmenő furat
és a fogantyú

Fogantyúk kialakítása a hajón nagyon jó és ötletes (!). A gyártó nem sokat vacakolt azzal, hogy egy-egy rögzítő szem alá varázsolják be a fogantyúk zsinórját is, hanem úgy öntötték a hajótestet, hogy van egy-egy átmenő furat keresztbe a hajón elől és hátul is. Így garantáltan nincs olyan rögzítő szem, ami a nehéz kajak cipelése közben kiszakadhat a hajótestből. Itt maximum a fogantyú zsinórja szakadhat el, de ezt a legnomádabb körülmények között is gyorsan pótolni tudjuk egy átbújtatott, majd megkötött kötéllel, és máris újra cipelhetővé varázsoltuk a hajónkat.

 

– Deckháló, gumikötélzet

A gumi kötélzet a hajón nagyon passzol a vonalvezetéshez. Még jobban azt a látszatot kelti a szemlélőben, hogy egy nagyon kecses, áramvonalas hajó előtt áll. Szóval az optikai tuning jól sikerült, viszont kicsit szegényesnek érzem abban az esetben, ha a praktikumot részesítem előnyben, mert a gumi kötélzetek mennyisége szerintem kevés. Pl. a decken elől kicsit ritkára van fűzve. Ez alá egy A4-es laminált térképlapot nem tudnék úgy megnyugtató biztonsággal betenni, hogy az ott is maradjon, ha a természeti elemek elkezdenek ellenünk dolgozni.

gumikötélzet az első decken
gumikötélzet
a hátsó decken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Lapáttartó

lapáttartó elől a hajó orránál

Lapáttartó az nincs a hajón. Legalább is a fedélzet előtt a decken nincs. Nincs a hajótestben kialakított mélyedés, ahova be lehetne tenni a lapátot, majd egy gumikötéllel rögzíteni lehetne. Ezt meglehetősen hiányolom, mert már a legtöbb hajógyártó ezt nem hagyja le a hajóiról. Ide lehetne lerögzíteni a lapátot a lehető leggyorsabban, ha valami miatt le kell tennünk a kezünkből, de nem szeretnénk, hogy beessen a vízbe.

Ellenben a hajón elől két helyen is van úgy kialakítva gumikötélzet, hogy az alá lehessen beszúrni a lapát tollát, illetve hátul is van kialakítva így gumikötélzet. Viszont egyik alá sem lehet úgy befűzni a lapátot, hogy ne kelljen az egyik kezünkkel segíteni neki, hogy betaláljon a gumikötél alá. Egyiken sincs kis golyócska, ami ezt elősegítené. Pedig nem lenne túl nagy beruházás a gyártó részéről…

– Rekeszfedelek

Valley gumifedél

A rekeszfedelek igen jó minőségűek. A gyártó közeli testvércégétől, a Valley-tól származó gumifedelekkel van felszerelve a hajó. Nem túl rideg, nem is túl lágy gumiból vannak öntve. Pont a jó minőségű és tapintású gumifedelek kerültek a hajóra. Könnyen felhelyezhetőek és jól is záródnak. A tesztelés során és a jó pár eszkimó forduló után sem áztak be a vízhatlan rekeszek. Kivéve az elsőt, de ezt a következő részben ismertetem.

 

 

 

– Vízhatlan rekeszek

első rakodórekesz nyílása

A vízhatlan rekeszek elég jó méretesek, lehet bőven pakolni beléjük. Mindhárom rekesz összes űrtartalma 360 liter, amibe ha oda figyelük, akkor elég jól bele lehet pakolni 4-5 napi motyót is.

Az első rekeszben egészen előre lehet pakolni a hajó orrába, de gondoskodni kell arról is, hogy a betuszkolt cuccokat ki is tudjuk onnan venni.

Minden vízhatlan rekeszre igaz, hogy a fedélzeti szerelvényeket rögzítő

csavarok végei nem lógnak be a belső térbe, mivel azoknak a hajó anyagában öntve van a fészkük, tehát nincs átmenő csavar, és annak problémás végei, amibe beleakadhatnak a dolgaink. Nincs, ami pl. kiszakíthatja a hálózsákunkat, amikor cibáljuk kifele a rekeszből. Egyedül, ahol átmenő csavarral találkozunk

első rakrekesz belölről

a raktérben, az a hátsó rekesz oldalában van, ezek rögzítik a kormánymozgató kötélzetet, illetve a szkeg mozgató kötélzetet. De itt is a csavar végek maximálisan le vannak védve, illetve a kormányt és a szkeget mozgató kötélzet is kábelvezető csőbe van elvezetve. Nagyon igényes megoldás!

Napi tároló rekesz nyílását egy csöppet kicsinek érzem. Ezen a nyíláson keresztül tényleg csak apróbb dolgokat lehet betenni.

A hátsó rekesz meglehetősen tágas annak ellenére is, hogy itt kapott helyet a szkeg ház. De mivel egy 515 cm hosszú hajóról beszélünk, a méretek miatt itt már elenyészően zavaró a szkeg ház. A hátsó rekesz nyílása viszont számomra kicsit érthetetlen, hogy ide is miért kerek fedelet tettek. Pedig pont ide lehetne betenni a nagyobb méretű motyókat, így pont itt lenne előnyösebb egy ovális fedél.

napi tárolórekesz nyílása

A hajó fizikai és geometriai méretei is megengednék az ovális fedelet. Már csak azért is, mert a kompozit anyagú egyazon méretű Atlanticnál sikerült hátulra ovális fedelet varázsolniuk a tervezőknek. Valószínűleg ez a különbség amúgy annak tudható be, hogy első felindulásból, az első tervezésekkor került hátulra is kerek fedél, így is gyártották le a PE hajók kiöntésére szolgáló szerszámot, ezen pedig módosítani igen költséges lenne, mivel egy ilyen öntő szerszám csillagászati árban van. Ellenben a kompozithoz készült sablont sokkal könnyebb módosítani.

napi tárolórekesz mérete
és a gerincen végigfutó merevítő

 

 

 

 

 

 

 

 

hátsó rakodórekesz
nyílása
hátsó rakodórekesz belülről

 

 

 

 

 

 

 

 

első rekeszfedél pereménél
az ominózus repedés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rekeszfalak

A rekeszfalak a legtöbb PE hajónál a jól megszokott enyhén szivacsos, félkemény anyagból készültek, ehhez képest az Atlanticon ezek műanyagból. Hogy ez milyen vastag és, hogy mi van a két rekeszfal között, azt nem sikerült megállapítani, mivel nem bontottam szét 🙂 de az feltűnt, hogy meglehetősen puhák, és nyomásra könnyen huppognak. Ami külön érdekesség még, hogy nem a megszokott körberagasztásos módszerrel vannak rögzítve, mint a legtöbb PE hajónál, hanem csavarokkal. Egy felülről középen és oldalanként is egy-egy csavarral mindegyik rekeszfalnál. Feltételezhetően valamilyen tömítés is szerepet kaphatott, különben képtelenség lenne leszigetelni vízmentesre. Egy biztos, a csavaros rögzítési megoldás biztosan tovább tart, mint az átlagos beragasztás (amik idővel elkerülhetetlenül kimozdulnak), viszont további beázási lehetőség keletkezett a csavarok miatt. És ugye nincs olyan tömítés, ami örökké tart 🙂

rekeszfalat rögzítő csavar
(első rekeszfalnál)
rekeszfal

 

 

 

 

 

 

 

 

– Fedélzet

fedélzet és a gerincen
végigfutó merevítő

A fedélzet első pillantásra egyből egy rendkívül kényelmes hajót sugall a számunkra. Az ülés gyorsan száradó párnázott anyaggal van lefedve, amit ha akarunk, könnyedén ki tudunk venni a műanyag, nagyfejű szegecsek alól. Az ülés kapott oldalsó párnázatot is a csípő csontoknál. Az ülés rögzítése viszont fix, ez nem módosítható.

A háttámla viszonylag egyszerű kivitelezés, de az is puha felülettel rendelkezik. Ennek állíthatósága sem túl bonyolult, egyszerűen csak a gumiköteleken kell húzni vagy engedni, mint ahogyan azt a hátizsákunkon is szoktuk. A deréktámasz elég jól, akadálymentesen mozog, egyáltalán nem zavar minket eszkimózás közben, amikor hanyatt fekszünk a hátsó deckre.

 

 

oldalsó párnázat
a csípőcsontoknál
deréktámasz rögzítő

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami viszont egy érdekesség és hamar szemet szúr az embernek a fedélzetben, az nem más, mint a gerinc mentén végighúzódó, feketére festett alumínium cső. Első pillantásra olyan, mintha valaki benne felejtett volna a hajóban egy, a 80-as években méltán népszerű csővázas sátrának egyik vázelemét. Meglehetősen fura látvány, és egyben elgondolkodtató is, hogy ez vajon minek ide. Természetesen merevítés szempontjából került bele. Az első rekeszfaltól fut végig az utolsó rekeszfalig, ami a napi tároló hátsó része. A hátsó rekeszben már nincs meg ez a merevítés. Számomra elég visszataszító látvány, nem mellesleg elég nehéz miatta kitakarítani a fedélzetet, mert naná, hogy minden kosz ide fog a merevítő cső közvetlen közelébe, alá kerülni. Minden esetre, kicsit indokolatlannak érzem ezt a hajóban, mivel a technikai adatok szerint 26 kg (saját mérés szerint 27 kg) súlyú a hajó, tehát van benne anyag (valahol).

fedélzet és a gerincen
végigfutó merevítő

Ellenben, ami következőleg szintén szemet szúrt, és nem is könnyű észrevenni, az pedig az, hogy látszólag nagyon vékony anyagból van a hajó felső része a felső deck. Legalább is elől biztosan, mivel szinte átsüt rajta a nap. Így viszont már érthető is lehet az alsó merevítés, mert ha ez nem lenne ott, akkor bőségesen megpakolt állapotban elől és hátul egyszerre megemelve lehet, hogy könnyedén meghajolna az egész hajó, mint egy bécsi virsli.

További probléma, ami megint a vékony felső anyagra vezethető vissza, hogy az első rekeszfedél pereménél a hajó anyaga legalább 20cm hosszan a körív mentén el van repedve. Olyan, mint amikor egy műanyag lapot többször meghajlítunk, majd egyszer csak eltörik az. Emiatt totálisan megszűnt az első rekesz vízhatlansága, mivel itt, ezen a repedésen akadálytalanul tud bejutni a víz a raktérbe. Azt hiszem, ez vállalhatatlanul nagy hiba egy angol hajó gyártótól. Ráadásul, mivel PE anyagból van, pont itt, ezen a nehezen hozzáférhető helyen igen nehéz javítani is.

süt a nap…

A gyártó javára legyen mondva, talán már ők is felfedezték ezt a kolosszális technikai bakit, mivel a legújabb PE Atlantic RM hajóknál már nem látható a fedélzeten végig futó merevítő cső. Legalább is a képeken már nincs rajta. Ebből feltételezhető, hogy kijavították ezt a malőrt, és a most kapható új PE Atlantic-oknál már mindenütt egyforma vastag az anyag, így merevítő sem kell már bele.

A fedélzet belül meglehetősen kényelmesen tágas. Annak ellenére, hogy 55 cm széles hajóról van szó, azt gondolná az ember, hogy akkor ehhez egy alacsonyabb első deck párosul, de itt nem így van. Az én 42-es cipőm is kényelmesen elfér a pedálokon. Szerintem azoknak sem okozhat kényelmi kellemetlenséget, akik 45-46-ös lábbal éldegélnek. Annak ellenére, hogy viszonylag magas a belső tér, kívül ez nem köszön vissza egy magas első deckben. Kényelmesen lehet alacsony lapáttartással is evezni, nem veri el az ember a hüvelyk ujjait maga előtt.

fedélzet belülről, és egy 42-es cipő
kényelmes elhelyezkedése

Tovább növeli a komfort érzetünket a méretes combtámasz. Ezzel nem spóroltak az angolok. Még kapott egy-egy vízkivezető lyukat is mindkét combtámasz arra az esetre, ha bele menne a víz. Ami kicsit hátrány (bár nem eget verő probléma), hogy csak fixen, egy ponton rögzíthetőek, nincsenek állítási lehetőségek. De talán ez nem is akkora probléma, mivel elég méretes formát kapott, így akár mondhatjuk rá azt is, hogy univerzális méret.

combtámasz

 

 

 

 

 

 

 

– Pedálok / lábtartók

A tesztben szereplő hajó egy Smart Treck Controll System névre hallgató kormányrendszerrel lett szerelve. Ez gyárilag nem része a hajónak, külön vásárolható meg.

Ez a pedálrendszer alapvetően egy elég jól kitalált és kivitelezett rendszer. Magát a pedál távolságát egy hosszanti pálca segítségével rendkívül egyszerűen, és gyorsan be tudjuk állítani. Akár menet közben is a vízen. A pedál lábtartó része jól és kényelmesen taposható, a lábfejükkel pedig mozgathatjuk vele a kormányt úgy, hogy közben továbbra is megmarad a keményen taposható lábtámaszunk.

pedálok elhelyezkedése
az Atlanticban
Smart Track Controll System
kormánymozgató pedálzat

 

 

 

 

 

 

 

 

– Kormányzat

kormányrögzírő

A Smart Treck kormány egy elég jó minőségű kormány. Maga a hátsó kormányszerkezet fémből van, ami ebből kifolyólag elég strapabíró. A kormánylapát már kemény műanyag, ami cserélhető arra az esetre, ha megsérülne. A szerkezet egy felhúzható rugó elven működik.

Amint kioldja az ember a kormányrögzítő zsinórzatot, a kormánylap a rugó hatására lecsapódik. Felhúzott állapotban viszont csak 180 fokban hajtható fel, aminek következtében a kormánylapát az ég felé meredezik. Ez akkor okozhat kellemetlenséget, amikor az ember a vállán cipeli a hajót és olyankor a háta mögött biztosan mindenbe bele fog akadni a kormánylapát. Illetve, ha tároláskor le akarjuk fordítani a hajót, akkor a felhúzott kormányt visszább kell engednünk, hogy le lehessen tőle fektetni a hajót.

szárazon leengedett kormányzat

Már az első pillantásra is az az érzésem támadt, hogy ehhez a hajóhoz ez a kormánylapát rövidnek bizonyul. Hiába alsó forgás tengelyes a kormányzat, a száraz földön leengedve a kormánylapátot, épphogy csak eléri a földet. Ugyanez a vízben némi merülés mellett még szerintem kevés lesz. De majd a valós helyzetben ez kiderül…. Ami viszont megnyugtató arra az esetre, ha mégis rövid lenne, akkor ehhez a Smart Treck kormányszerkezethez lehet kapni egy méretesebb kormánylapátot is, ami a hullámzó tengeren is biztosan bele fog érni a vízben.

Ami még szemet szúrt, hogy a kormányt mozgató zsinórzat kivezetései a hajótestből elég közel kerültek a vízvonalhoz. Kb. 10 cm-re. Ez beázás szempontjából nem túl szerencsés megoldás. A teszthajón látható is ennek a problémának a nyomai, mivel az egyik oldalon már kellett plusz tömítést alkalmazni.

vízen leengedett kormányzat
felhúzott kormányzat

 

 

 

 

 

 

kormánymozgató kötélzet
kivezetése a hajótestből
kormány- és szkegmozgató
kötélzet igényes elvezetése
a raktérben

 

 

 

 

 

 

 

kormánymozgató kötélzet rögzítése a kormányszerkezethez

 

 

 

 

 

 

 

 

– Szkeg

szkegvezérlő bal kézre
a fedélzet mellett

A North Shore Atlantic RM-et ellátta a gyártó szkeggel is. Valahol érthető is ez a lépés, mivel félő volt, hogy a hajó alján, közép tájt alig észrevehető gerinc miatt ide-oda csalinkázna a hajó. Igaz, hogy ezt egy kormányszerkezettel is kezelni lehetne, de mint korábban említettem, gyárilag a hajónak nem tartozéka a kormány, így muszáj volt a gyártónak beépítenie a szkeget.

A szkeg vezérlő kar a hajó bal oldalára kerül, így a bal kezeseknek ez előnyt jelent. Nincs lehetőség semmilyen előre definiált lépték szerint állítani a szkeget, mivel egy sima csúszkán tudjuk azt szabályozni.

Ami még szemet szúrt, hogy felhúzott állapotban a szkeg lapát nem kerül vissza teljes mértékben a szkeg házba. Valamennyire midig kikandikál a vége. Ez nem túl szerencsés, mert megsérülhet.

a kis szkegház a hátsó raktérben

Maga a szkeg lapát mérete szerintem kicsit kicsire sikeredett, ha a hajó méreteihez nézzük. Nagyobb lapáttal, szelesebb időben még hatékonyabban lehetne vele egyenesben tartani a hajót.

Maga a szkeg ház nem rendelkezi veszedelmesen nagy méretekkel, így a hátsó rekeszben nem foglal túl nagy helyet. A szkeg nyílás a hajó alján elég jó tágas, nehezen tud eltömődni kővel, homokkal.

 

 

felhúzott szkeg
maximálisan kiengedett szkeg

 

 

 

 

 

 

 

Gyakorlati tapasztaltok a menettulajdonságokról

– Kényelem

Első ránézésre a hajó elég kényelmesnek tűnik a párnázott üléssel, háttámlával és a combtámasszal. A valóságban viszont már közel sem ilyen rózsás a helyzet. Maga az ülés számomra – és a fenekem számára – kissé fapadosnak tűnt, amit egyből észre is vettem. Nem kellett hozzá km-eket eveznem. Beülést követően érezhető volt a kemény ülés. A párnázás valahol elveszett…

Háttámla ellenben jó, kényelmesen tudja tartani az ember derekát, és a gyakorlatban sem zavar semennyire, ha hanyatt szeretnénk feküdni a hátsó deckre.

Combtámasz jó helyen van, és jó méretes is, határozottam bele lehet akasztani a combjainkat, ha élezni szeretnénk a hajót. Nincsenek túl mélyen sem, így nem kell attól tartanunk, hogy idővel, a túlságosan oldalra lefeszített combjaink miatt zsibbadás jelentkezne a lábainkban.

A lábfejek is kényelmesen elférnek elől a fedélzetben annak ellenére, hogy elől sem túl magas az első deck. Itt a tervezők jól megtalálták az arany középutat a kényelem és a praktikusság között.

 

– Elsődleges stabilitás

Elsődleges stabilitása a hajónak elég nagy, így kezdő kajakosoknak is bátran ajánlom ezt a hajót, nem fognak félni benne. Köszönhető ez a lapos hajófenéknek és a közel függőleges oldalfalnak.

 

– Másodlagos stabilitás

Másodlagos stabilitása is nagyon jó a hajónak. Élezésnél már a beülő keret széle víz alá kerül, de a hajó még mindig vissza akar minket billenteni a normális helyzetbe. Köszönhető ez a közel függőleges oldalfalnak.

stabilitás teszt

 

– Egyenes futás

Egyenes futása a hajónak meglepően jó, annak ellenére, hogy a hajó alján, a hajótest közepénél már alig észrevehető a középen futó gerinc. A jó egyenes futás mégis köszönhető az 515 cm hosszúságnak és a minimális rocker ívnek, ami miatt jó hosszú a hajó vízvonala.

 

– Kanyarodás kormánnyal (ha van rajta)

Kormánnyal való kanyarodást ennél a hajónál időben el kell kezdeni, mert kicsit nehézkesen reagál arra, amit szeretnénk. Valószínűleg ez betudható annak, hogy ezen a tesztpéldányon kicsit rövid a kormánylapát. Főleg, ha lent hagyjuk a szkeget, akkor meg végképp nehéz irányítani a hajót ezzel a kormánnyal. Feltételezhetően, ha hosszabb kormánylapáttal van szerelve a hajó, akkor máris jobb eredményt kapunk.

Ha viszont gyakorlati szemszögből nézem, a szkeg és a kormány együtt felesleges, mivel pont, hogy kioltják egymást az alkalmazhatóság szempontjából. Ha azt akarjuk, hogy kanyarodjuk a kormány segítségével, akkor a leengedett szkeg pont ez ellen fog dolgozni. Ha kormányos Atlanticra teszünk szert, akkor döntsük el magunk, hogy menet közben mire van szükségünk. Kettő együttes használata problémás.

A tesztben szereplő példány ezzel a kormánnyal indokolatlanul nagy körben tudott csak megfordulni.

kanyarodás kormánnyal teszt

 

– Élezés

Élezésre a hajó annak ellenére, hogy hosszú a vízvonala, meglepően jól reagál. A minimális rocker ív és a hosszú vízvonal miatt rosszabbra számítottam. Viszont, ha lent hagyjuk a szkeget, ne várjunk csodákat élezés terén.

élezés teszt

 

– Gyorsulás

A hajó elég jól gyorsul, a 8 km/h-s utazó sebességet igen könnyen lehet vele tartani.

 

– Visszamászhatóság

Visszamászhatóság szempontjából jó ez a hajó, mivel az elsődleges és másodlagos stabilitása is elég jó, kevésbé billenékeny így viszonylag könnyen fel tudunk mászni a hajó nem túl magas hátsó deckjére. És még magunkat sem fogjuk összekaristolni a szerelvényekkel, mivel azok rögzítése süllyesztve vannak a hajótest vonalában.

 

– Eszkimózhatóság

Eszkimózhatóság szempontjából nagyon jó a hajó. Az alacsony hátsó deckre könnyedén hanyatt tudunk feküdni, a méretes és jó helyen elhelyezett combtámaszoknak köszönhetően nagyon jó a hajókontakt, ami elengedhetetlen a könnyű eszkimózhatóság miatt.

eszkimózhatóság teszt

 

Összefoglaló

A kezdeti nagy lelkesedésem ez iránt a hajó iránt a végére átment vegyes érzelmekbe. Több szempontból is sokkal többet vártam egy angol hajótól. Kezdve ott, hogy valamilyen megfontolásból a gyártó elég vékony PE anyagot alkalmazott, ez vissza is köszön a puha, huppogós anyagban, elrepedt rekeszfedél peremben és a hajó alján észrevehető puklikkal, ahol a rekeszfalak találkoznak a hajótest aljával. Rekeszfalak előtt / után kitapinthatóak a mélyedések a hajó aljában. Erre meg még beleépítették a lehetetlenül kinéző merevítő csövet is a hajófenékbe. De mint korábban már említettem, az újabb Atlantic PE hajók fotóin már úgy tűnik, hogy elhagyták a merevítés, ebből lehet arra következtetni, hogy a legnagyobb hibát kiküszöbölték, ami a vékony PE anyag miatt jelentkezett.

Formában viszont egy nagyon szép, áramvonalas, gyors hajót ismerhettünk meg, ami meg az angol hajókra jellemző. Apró részleteiben a hajó sok jó és dicséretes pozitívummal rendelkezik.

Kényelmet nézve is vegyesek a tapasztalataim, mivel az ülés fapados, ellenben a derék és combtámaszok meg jók. Maga az üléspozíció, amit fel tudunk venni a hajóban kényelmes, ellenben hosszabb távok megtételére biztosan el kellhet a fenekünk alá némi polifoam réteg, hogy puhább legyen az ülés.

Pakolhatóság szempontjából is jól vizsgázott a hajó. Több napos vagy akár egy hetes nomád túrát is át lehet vele vészelni okos pakolás mellett.

Én személy szerint erről a hajóról elhagynám a kormányt, és úgy használnám, ahogy eredetileg a gyártó is árulja. Némi technikai tudással már könnyedén lehet irányítani a hajót kormány nélkül is. A szkeg pedig tökéletesen alkalmas, hogy az erős szélben is tudjuk tartani a kitűzött irányt.

Stabilitás szempontjából kezdők számára is jó lehet ez a hajó, mivel határozottan stabil, nincsenek benne váratlan billegések, amik egy kezdőt teljesen el tudnának ijeszteni ettől a hajótól.

Kinek javasolt a hajó?

Ha áldozunk rá, hogy kormányt is vásárolunk hozzá és felszereljük, akkor kezdők számára is jó lehet ez a hajó. Ha nem, akkor az irányíthatóság bosszúságokat fog okozni egy kezdő számára. Ellenben, ha érez némi affinitást a tanulásra, akkor tanuló hajónak sem lehet rossz kezdőknek, mivel a jó hajókontakt miatt könnyen megtanulhatóak vele a legalapvetőbb technikák irányítás szempontjából.

Utas méretével kapcsolatban én olyan 165 cm-től 185, esetleg 190 cm-ig sorolnám be, mivel ennél magasabb és ezzel együtt hosszabb lábú emberkék már igen nehezen tudnák magukat belehajtogatni a combtámaszok miatt kicsit szűkösebb beülőn keresztül.

Súlyban pedig 65-95 kg-ig szerintem simán vállalható. Ennél magasabb súlynál már biztosan probléma lehet a viszonylag keskeny, 55 cm széles hajótest.

Ez után a vegyes érzelmekkel teli teszt után szívesen kipróbálnék egy mostanában legyártott North Shore Atlantic RM-et, hogy lássam, mennyit sikerült kijavítania a gyártónak.

Hazai forgalmazó nem árulja ezt a hajót. Esetleg használtan lehet hozzájutni, de akkor az nagy valószínűséggel még ez az első széria lehet, így érdemes átnézni a fent említett hibákat. Újonnan 1.500-1.600 $ között mozog az ára a külföldi webes oldalakon. Ezek ott már nagy valószínűséggel mind az új, jobban átgondolt szériából vannak.

három oldalsó csavar a vízvonal felett
(rekeszfal (1.); pedálzat (2.,3.))
cseppalakban kiöntött csavarvég

 

 

 

 

 

 

 

fedélzet és a gerincen végigfutó merevítés
napi tárolórekesz (benne a merevítéssel)

 

 

 

 

 

 

 

ülést rögzítő rozsdamentes csavarok perem védelemmel
hosszú-hosszú vízvonal végig a hajó mentén

 

 

 

 

 

 

 

 

új North Shore Atlantic RM
(már a gerincvonalon végigfutó merevítő nélkül)

 

North Shore Atlantic RM fotógaléria

 

« 1 of 3 »

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *