Rotomod (RTM) Ysak

Rotomod (RTM) Ysak

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gyártó: RTM (Rotomod)

Modell: Ysak

Weboldal: www.rotomod.com

Méretadatok a hajóról:

fedélzet: 81 x 46 cm

első rekesz űrtartalma: 38 L

hátsó rekesz űrtartalma: 74 L

hossz: 506 cm

magasság: 30 cm

szélesség: 57 cm

súly: 26 kg

maximális terhelhetőség (utas + csomagok): 120 kg

Tesztelő személy paraméterei:

Magasság: 176 cm

súly: 70 kg

 

 

 

 

 

 

RTM Ysak

Az Ysak a francia RTM cég első számú hajója. Az első példányok emlékeim szerint a 2000-es évek első felében jelentek meg. Akkor, azok a modellek még egyrétegű PE anyagból készültek. Még a mai napig is találkozhatunk belőlük egy-egy példánnyal a hazai vizeken.

A ma kapható példányok már mind háromrétegű PE szendvics rétegben készülnek (Tri-Lam technológia). A két, nagysűrűségű, lineáris PE anyag között alacsony sűrűségű PE cellás hab található. A Tri-Lam technológia előnyei:

– könnyebb, de egyben merevebb hajótest

– a belső habnak köszönhetően jobb a hőszigetelése

– a belső hab extra felhajtóerőt is biztosít a hajónak

RTM Ysak

Első benyomások a parton

Formáját tekintve első pillantásra máris a grönlandi hajók kategóriájába sorolhatjuk, az erősen ívelt, felhúzott orr és farok résznek köszönhetően.

Az 506 cm hosszával a gyártó egyből a tengerre szánt hajóosztályokban pozícionálta be ezt a hajót. Az 57 cm-es szélességgel viszont már azt gondolhatjuk, hogy esetleg ez tengerre merészen kevés lehet. Ellenben, ha megnézzük a hajó alját, a lapított „V” alakjának és viszonylag alacsony, de majdnem függőleges oldalfalának köszönhetően igen stabilnak mondható a hajó.

lapított “V” hajó fenék
és a gerincvonal

Tapasztalatom szerint abszolút kezdő kajakosok is meg tudják ülni ezt a hajót. A hosszú, kecses orra komoly sebességre adhat okot.

Rekeszeinek mérete első pillantásra optimálisnak is tűnhet 1-2 napos, vagy egy hetes csavargásra.

Kötélzete, szerelvényei külön öltöztetik a hajót, első pillantásra is vagány benyomást keltenek a szemlélőben.

oldal nézetből jól látható a grönlandi irányzat
(felhúzott orr és farok rész)

 

Tesztelés után

Szerelvények:

– Kötélzet

A kötélzet körbe a hajón alapvetően jól kitaláltak, jól elhelyezettek. Nem is csoda, hiszen a hajót körbefutó kötélzet nélkül a hajó a külföldi szabályok értelmében nem is lehetne tengeri kajak. A kötélzetet rögzítő csillag alakú szemek a hajó anyagába ragasztott, recézett oldalfallal ellátott anyacsavarokba vannak fixálva. Az általam használt hajót párszor sikerült a kötélzet mentén felemelnie valakinek, ebből következően az orrészen elhelyezkedő csillag alakú rögzítő szerelvény ki is szakadt a hajó anyagából a recézett anyával együtt. Felmerül bennem egyből a kérdés, mi van akkor, ha a tengeren történik ugyanez? Oké, a vízen nincs kitéve ekkora terhelésnek, de akkor is! Nem mellesleg a kötélzetnek pont ez a szerepe a tengeren, hogy ebbe tudjon kapaszkodni az ember, ha vízbe kerül, akkor valahol meg tudja fogni a hajót. A vizes, csupasz hajótest csúszik, nem lehet megkapaszkodni benne. Úgyhogy, ez kapásból egy rossz pont! Ennek javításával nem vacakoltam, mert tudtam jól, hogy ez 100%-os biztonsággal már nem visszaragasztható, így inkább átfúrtam a csavar helyén a hajótestet és egy hosszabb, rozsdamentes csavarral és némi F.BS szilikonos ragasztóval tömítve, belülről rozsdamentes, önzáró anyával rögzítettem. Ez most már soha nem fog kiszakadni az tuti!

orrészen elhelyezett rögzítő szem
kötélzetet rögzítő szem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Fogantyúk

A hajó cipelésére szánt első/hátsó műanyag fogantyúk viszont az évek alatt is bizonyították, hogy erősen rögzítve vannak. Kényelmesen cipelhető velük a hajó.

fogantyú

 

– Deck háló, gumikötélzet

A decken a fedélzet előtt, gyárilag elhelyezett egymást keresztező gumis kötélzet nem sok mindenre jó. Max a mentőmellényt lehet alájuk tenni, egyedül az nem esik ki a mérete végett. Lehet külön kapni deck hálót, ezzel párosítva már elég jó kis felszíni tárolót tudunk kialakítani magunknak. A kisebb dolgokat is bátran betehetjük alá. Az én általam használt hajón házilag varrtam rá deck hálót. A hálón, az apró lyukaknak köszönhetően még kisebb dolgokat is be lehet alá tenni nagy biztonsággal.

A hátsó gumikötélzet kuszasága végett oda már merhetünk betenni önmagában is kisebb zsákokat, nem kell félnünk, hogy kiesik.

hátsó deck gumikötélzet
első deck gumikötélzet
és a házilag
készített deckháló

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Lapáttartó

Külön ötletes megoldás a francia gyártótól a beülő keret pereme előtt pár centiméterrel elhelyezett keresztirányú mélyedés a deckken és előtte egymagában árválkodó rögzítő szem. Ide ugyanis be lehet tenni a lapát nyelét, majd a magában árválkodó gumikötéllel egyszerűen rögzíthető a kezünkből letett lapátot. Nem kell azzal bajlódnunk, hogy hova, melyik kötélzet alá szúrjuk be a lapátot. Itt meg kell jegyeznem, a hajó orrán elhelyezett rövid, keresztirányú gumikötél azt a célt szolgálná, hogy oda be lehessen szúrni a lapátunk egyik tollát, ha éppen menteni kell egy másik kajakost. Na, most így önmagában ide képtelenség bejátszani alá a lapát tollát. Megoldás: venni kell egy átfúrt, műanyag kis golyócskát, amit felfűzünk a gumikötélre, így már kényelmesen alá lehet majd dugni a lapátot, mert a golyó bevezeti a lapát tollát a gumikötél alá.

A deck tetején van még egy négyzet alakú mélyedés, ami szerintem valamilyen RTM által forgalmazott iránytűt tudna befogadni, de ilyet nem találtam a gyártó oldalán.

lapáttartó mélyedés és rögzítő szem
orr részen elhelyezett
lapáttartó gumikötél
(erre kellene
a műanyag golyó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rekeszfedelek

Szerencsére az RTM is a más gyártóknál már jól bevált, jó minőségű KajakSport gumifedőket alkalmazza. Az első rekeszfedő kör alakú, így ezt elég könnyen fel lehet tenni. A fedélzet mögötti napi tároló rekesz fedele szintén, ellenben a hátsó, ovális fedél már némi odafigyelést igényel, mert ha ferdén teszi fel az ember, akkor valahol szivároghat.

 

– Vízhatlan rekeszek

Alapvetően 2db vízhatlan rekesszel rendelkezik a hajó. Egy elől, egy pedig hátul. Hátul, a napi rekesz nyílása is egy légtérben egyesül a tárolóban. Az első rekesz nyílása elfogadható méretű, befogad hálózsákot, kisebb gázpalackot is. Ebben egészen előre az orrába is pakolhatunk, csak tegyünk a cumókra valami zsinórt, hogy később le tudjuk majd onnan is húzni, mert odáig már nem tudunk benyúlni. A hátsó rekesz nyílása már szerintem kicsit túl lett méretezve. Fontos, ha csak rövid útra megyünk, felelőtlenül ne dobáljunk be cuccokat a hátsó napi tárolón keresztül, mert előfordulhat, hogy simán hátra fog csúszni a motyó, és nem fogjuk tudni elérni. Külföldön olyan verziójú Ysak kapható, ahol a napi rekesz le van választva a hátsó nagy rekesztől. Alapvetően egy heti nomád kalandozásra bőven elegendőek a rekeszek méretei bármilyen vidéken.

első rekesz nyílás
beülő mögötti napi tároló nyílás

 

 

 

 

 

 

hátsó rekesz nyílás
hátsó tároló
(jól látható a napi tároló nyílása;
a csavarok helyeinek kialakítása igényes megoldás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rekeszfalak

Alapvetően jó vastag, vízhatlan PE habszerű anyagból vannak. Idővel ezek sajnos kilazulhatnak, átereszthetnek a ragasztásnál, mivel másmilyen a szilárdságuk, mint maga a hajó anyagának a szilárdsága. A sok hajómozgatás, lekötözés bizony ezeket idővel kilazítja, de megfelelő ragasztó anyaggal ezek visszaragaszthatóak. Ez minden PE hajónál előforduló jelenség.

 

– Fedélzet

A fedélzet alapvetően nem túl nagy. A magam 176 cm-vel még kényelmesen tudom magamat ki/be tenni. Az ülés kényelmes, de tovább javítható a popsi összkomfortja egy puha ülésbetéttel. A deréktámasz egyszerű, de kényelmes, nem is túl magas. A támla feszessége állítható a deréktámasz mögött elhelyezkedő pánttal.

fedélzet
fedélzet

 

 

 

 

 

 

 

– Pedálok / lábtartók

Lábtartónak a legegyszerűbb megoldású, csúszó sínen beállítható lábtartó található. Könnyen és gyorsan beállítható még menet közben is, nem kell hozzá kiszállni a hajóból. Kényelmi szempontból a 40 és 45 közötti cipőméretet viselők lábai érezhetik magukat kényelmesen, mert e méret felett már szerintem nem fér el kényelmesen az ember lábfeje az alacsony első deck miatt. A fedélzeten kívül helyet kapó csavarok rögzítése már a hajótest öntésekor elkészül, így később a fedélzeten belül, pakoló rekeszeken belül már nem fognak gondot okozni az esetleges kilógó csavar végek. Egyedül csak amolyan “műanyag cseppek” láthatóak.

pedál, lábtámasz
(felettük 2db csavar végződés)
egy 42-es cipő így fér el

 

 

 

 

 

 

 

 

– Kormányzat

Ha kormánnyal szerelt hajót választunk, akkor a csúszó pedálokat érdemes minden szezon előtt kicsit bezsírozni, mert a műanyag hajlamos beragadni. A hazai forgalmazó elég jó minőségű kormányzatokat kínál ehhez a hajóhoz. A kormánylapát is megfelelő méretű, a tengeren is a vízbe fog még érni a vége akkor is, ha hullámvasutazunk. A kormány könnyedén felhúzható, a benne levő rugónak köszönhetően kioldás után pedig magától lecsapódik. A rugó feszessége tetszőlegesen állítható benne.

 

– Szkeg

A 2013-as modellek már szkeggel is rendelhetőek. Szerintem ennek alapvetően semmi értelme, ha a hajó alapból már el van látva kormánnyal. Szkeg nélkül is a hajó könnyedén irányban tartható a kormánnyal. Nem mellesleg a szkeg ház jelentős mértékben csökkenti a hátsó rekesz pakolhatóságát. Meglátásom szerint az RTM is beállt a szkeggel szerelt hajókat gyártók közé. Nem volt más húzás ez, mint csak azért, hogy nehogy kimaradjanak a szkeges hajókat gyártók soraiból és emiatt hátrányba kerüljenek a piacon.

Az viszont, ahogyan a szkeg mozgató zsinórzatot megoldotta az RTM, más hajógyártóknál is példa lehetne.

A szkeg mozgató zsinórzatot ugyanis nem a hajótesten belül a hátsó rekeszfalon keresztül vezették, hanem kint a fedélzeten a fedélzeti kötélzet mellett, majd egy lyukon keresztül függőlegesen lefele csatlakozik a szkeg lapáthoz. Ez a lyuk egy teljesen átmenő lyuk a hajótesten. Gyárilag úgy öntötték a hajótestet, hogy itt legyen egy lyuk. Ha fentről ránézünk a hajóra, akkor itt át is láthatunk rajta 🙂 Eme ötletes megoldással eltudták azt érni, hogy semmilyen módon ne tudjon beázni a hajótest szkegkötélzet hajóba be, illetve annak kilépési pontjain. Egyszerű, de tökéletes megoldás. Beázási lehetőségek száma: nulla, mivel a szkeg mozgató kötélzet mindenütt a hajótesten kívül marad.

szkeggel szerelt Ysak

 

Gyakorlati tapasztaltok a menettulajdonságokról

– Kényelem

Maga a gyári ülésnek jó a formája, de ahány féle fenék, annyi féle forma. Számomra további kényelmet hozott a plusz ülésbetét beragasztása. A deréktámasz nem túl magas, éppen csak annyira, hogy ott fogjon, ahol kell. Ergonomikusan, rugalmasan leköveti a mozgást. A hátsó deckre való hanyattfekvést is észrevétlenül tolerálja. Ha nem rendelkezünk óceánjáró méretű lábakkal, akkor azok is kényelmesen elférnek. Számomra a sarkamnak kemény volt a hajó gyári padlója, így utólag ragasztottam bele puha betétet. Ezt követően megszűnt a sarokfájdalom. Comboknak jó helyen vannak a hajó formájából adódó combtámaszok, de ezek fapadosak. Csak a csupasz PE műanyag van ott. Utólag még ide is be lehet tenni házilag puha anyagot, ha erre lenne igény, mert van rá hely. Alapvetően jó, stabil, biztonságos hajókontakt üléspozíciót tudunk felvenni a hajóban. A napi tároló rekesz is könnyen elérhető. De csak jobbkezeseknek 🙂

 

– Elsődleges stabilitás

A hajó elsődleges stabilitása kifejezetten jó. Köszönhető ez a lapos „V” alakú hajótestnek. Komolyan kell benne mocorogni ahhoz, hogy megbillenjen.

 

– Másodlagos stabilitás

A hajó elsődleges stabilitása után már csak a másodlagos stabilitása a jobb. Köszönhető ez a függőleges szerű oldalfalnak. Annyira meg lehet dönteni a hajót, hogy a beülőbe már ömlik befele a víz, de a hajó még mindig stabil és továbbra is az alapállapotba akar inkább visszabillenni, mintsem felborulna.

 

– Egyenes futás

A hajó egyenes futása nem rossz, de ültem már ennél jobb hajóban is. Mivel az orra és a vége is fel van húzva, ennek a rockerívnek köszönhetően azért idővel el-el akar csalinkázni valamelyik irányba. A felhúzott orr még érzékeny a szélre, mert könnyen bele tud kapni. Ezt kompenzálhatjuk azzal, hogy szeles időben inkább előre tesszük a nehezebb dolgainkat, azzal is mélyebbre tudjuk tenni a hajó orrát. Talán így kevésbé, nehézkesebben tud majd belekapni a szél. Az itt hátrányt okozó rockerív másutt előnyt fog jelenteni.

 

– Kanyarodás kormánnyal (ha van rajta)

Kormánnyal az előbbi elcsalinkázást könnyen kordában tudjuk tartani, megfordulás szempontjából pedig elég kis területen képes megfordulni a hajó. Nem kell hozzá egy fél futballpálya, hogy megfordulhassunk vele.

 

– Élezés

Élezés szempontjából a korábban említett rockerív itt válik előnyére. A felhúzott orrnak és végnek köszönhetően, ha a hajót megdöntjük közel a vízbeömlés határáig, akkor pillanatok alatt reagál az éles fordulásra. Kis túlzással mondhatnám azt is, hogy simán be lehet vele fordulni a sarkon 90 fokban. A felhúzott orr előnye még – mint minden grönlandi kajaknak – hogy hullámos tengeren kifejezetten élmény vele a szörfözés, mivel az orra nem beleszúr a hullámokba – így felcsapva a vizet a deckre, majd az ölünkbe, arcunkba – hanem inkább felül a hullámokra és követi azokat.

 

-Gyorsulás

A hajó alapvetően a gyorsabb hajók kategóriájába tartozik, de azért ne ezzel akarjunk indulni az olimpián az 1000 méteres sprinten. Kényelmes utazósebességgel lehet tartani a 6-7 km/h-t, de rutinosabb, edzettebb kajakosnak a 7-8 km/h-s átlagsebesség sem megerőltető. 8 km/h óra felett már előjön a hajó és a víz között fellépő ellenállás, így e felett a sebesség felett már nem kényelmes az utazás. (A mért adatok, állóvízben, viszonylag szélcsendben voltak mérve)

 

– Visszamászhatóság

Ha bekövetkezett az, hogy kiestünk a hajóból, akkor sincs nagyobb tragédia, mert ebbe a hajóba elég könnyedén vissza lehet mászni a rodeó önmentéses technikával. A hátsó deckre könnyedén fel lehet kapaszkodni, és mivel alacsony az oldalfal magassága és kifejezetten jó a hajó első és másodlagos stabilitása, így könnyedén vissza tudunk jutni a hajóba.

 

– Eszkimózhatóság

A technikásabb kajakosoknak is rejt némi meglepetést ez a hajó. Már első pillantásra is észrevehető a hajón az alacsonynak mondható oldalfal, viszonylag alacsony hátsó deck, amik máris árulkodó jelek lehetnek azoknak az evezősöknek, akik arra is figyelnek, hogy mennyire eszkimózható egy hajó. Igen, a hajó nagyon egyszerűen, könnyen, szinte erőkifejtés nélkül visszafordítható a víz alól is. Forgáskor, amint eléri a hajó a holtpontját, szinte már erőszakosan vissza is billenti magát az utassal együtt. Köszönhető ez a tág határokat feszegető másodlagos stabilitásnak. Eszkimó fordulónál ez külön könnyítést ad az utasnak. A hátsó deck magassága is még épphogy annak a határán mozog, hogy ne legyen túl magas ahhoz, hogy már kényelmetlenül lehessen csak hanyatt dőlni az eszkimó fordulóhoz. A magam 176 cm-vel egy picit érzem, hogy nyomja a hátam a hátulsó beülő keret, de ez még egy csípőkitolással könnyedén kompenzálható. Meglátásom szerint a gyártó valahol az aranyközépútnál próbálta meghúzni azt a határt, hogy ne menjen a könnyű eszkimózhatóság a pakolhatóság rovására.

eszkimózhatóság teszt

 

.és egy kis teszt a hullámokban…

 

Összefoglaló

Összefoglalva a francia cég egy igen jó hajóformába öntötte a hírnevét. Sikerült egy nagyon jó tulajdonságokkal megáldott hajótestet kifejleszteniük. Talán nem is véletlen az, hogy idestova közel tíz éve töretlen a Ysakok népszerűsége. Ezt tiszteletben tartva ez idő alatt nem is igazán nyúltak hozzá a jól bevált formához.

A felső szerelvényeinek minősége viszont erősen hagy kívánni valót maga után. Itt még bőven van hova fejlődnie a cégnek.

Irányíthatóság szempontjából a jobb tengeri kajakok közé sorolható. Van a hajónak némi pikánssága, de ha ezt kitapasztalja az ember, akkor már egy kezdő kajakos is kormánnyal jól el tud boldogulni bármilyen vízen.

Hullámállósága és stabilitása végett kifejezetten alkalmas tengeri csavargásokra is. Ha nem annyira képzett az ember a technikai evezésben, akkor mindenképp legyen rajta kormány, különben az irányíthatóság számára felettébb bosszantó lesz.

Pakolhatóság szempontjából szerintem az RTM kihozta ebből a hajóból azt, amit csak lehetett. Talán jobb lenne, ha itthon is az olyan verziót lehetne kapni, amiben külön le van választva a napi rekesz.

Rakfedelei egyszerűek és jól záródnak. Semmi bonyolítás, csak a megszokott perem, és a rápattintható gumifedő.

A hajó tavakon, folyókon, de leginkább tengereken érzi igazán jól magát, főleg ha szörfözhető hullámok veszik körül.

Utas szempontjából kb. az 50-85kg (max. 90 kg) és max. 180 cm az a méret intervallum, amivel az ember még kényelmesen érezheti magát benne.

Alapvetően a kezdő kajakostól a technikailag képzett kajakosig mind a két végletet kiszolgálja ez a hajó. A kezdőnek biztonságos érzetet ad a nagyon jó stabilitás, a profi kajakosnak meg a nagyon jó kezelhetőséget adja meg, hogy a határokat feszegethesse. Talán ezektől a stílusjegyektől lett olyan népszerű ez a hajó, és ezen, jó tulajdonságai kompenzálják a problémás felső szerelvényeket.

Hazai piacon másodkézből nehezen hozzájutható hajó annak ellenére is, hogy már igen régóta kapható itthon. Valószínűleg ez annak tudható be, hogy nagyon bevált az embereknek és nem akarják különösképpen eladni. Több hazai forgalmazó is árulja, viszont csak egy hazai beszállítója van. Érdemes vásárláskor odafigyelni az apró részletekre, mert én személy szerint is (és az ismeretségi körömben többen is) az tapasztaltuk, hogy bizony, néha kérdéses az új hajók hajótestének a minősége. Görbe a hajógerinc (emiatt húzni fog a hajó valamelyik irányba), indokolatlan horpadások vagy puklik vannak a hajó alján. Vásárlás előtt ezekre figyeljünk oda, mivel ezek a horpadások később sem rúgják ki magukat.

 

első ránézésre
jónak mondható Ysak
itt már látszik, hogy valami nem stimmel…
asszimmetrikus hajótest; görbe orr rész a rockerív végén
(ez sosem fog tudni egyenesen haladni)

 

asszimmetrikus hajótest;
fura horpadások befele

 

RTM Ysak fotógaléria

 

 

 

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *