Tahe Marine Reval Midi PE

Tahe Marine Reval Midi PE

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gyártó: Tahe Marine

Modell: Reval Midi PE

Weboldal: http://www.tahemarine.com/kayaks/reval-series-sea-touring-kayaks/reval-midi-pe/

Méretadatok a hajóról:

fedélzet: 85,5 x 48 cm

első rekesz űrtartalma: n/a

hátsó rekesz űrtartalma: n/a

hossz: 515 cm

magasság: n/a

szélesség: 56 cm

súly: 29 kg

maximális terhelhetőség (utas + csomagok): 130 kg

Tesztelő személy paraméterei:

Magasság: 176 cm

súly: 70 kg

 

 

 

 

 

 

Tahe Marine Reval Midi PE

A hazai vizeken is egyre többet találkozhatunk az észtországi tengeri kajakokat gyártó cég, a Tahe Marine hajóival. Így én is most ezen gyártó egyik kedveltebb sorozatából a Reval sorozatból jutottam hozzá a Midi PE típushoz, hogy kipróbálhassam, megtesztelhessem. Sok külföldi gyártóhoz képest ez a gyártó szerencsére még nem “kínaiasodott” el, így egy igen jó minőségű és árban még elfogadható hajókat kaphatunk a pénzünkért cserébe. Természetesen itt is megvannak a felsőbb kategóriás típusok is, de ár-érték arányban jónak mondhatóak.

A gyártónak elég nagy a palettája tengeri kajakokból. Csak a legismertebb típusokat megemlítve: Wind, Reval, Spirit, Lifestyle. Mindegyik kategória több altípussal és elnevezéssel is rendelkezik, függően a mérettől és az alapanyagától. A teszt alanyuk “Midi” elnevezése is a “közepes” kategóriába sorolható a Reval szériából, míg a “PE” jelzés pedig az anyagára utal, hogy polietilén.

Ha egy tengeri kajakokat gyártó cég ennyit fektet abba, hogy megpróbáljon lefedni minden lehetséges igényt, akkor azt gondolom, hogy komolyan gondolják azt, amit csinálnak, így mi is bizalommal fordulhatunk a termékeik felé, és talán nem csalódhatunk bennük minőség és funkcionalitás terén. Mikor elhoztam a hajót a boltból, még én sem tudtam pontosan, hogy mire számíthatok, mert még nekem sem volt komolyabbnak mondható kapcsolatom ezen gyártóval, csak hallomásból innen-onnan. De majd most kiderül. Lássuk…

 

Első benyomások a parton

Első pillantásra egyből észrevehető, hogy a hajó vonalai erősen a svéd, északi hajótípusok vonalait követik. Szinte az egész hajó oldalról nézve is olyan egyenes, mint egy nyílvessző. Ebből adódóan biztosra vehetjük már most, hogy a hajó nem túl szél érzékeny. Főleg, ha számításba vesszük a hajó alján elhelyezkedő szkeget is. A hajó alját elnézve, az erősen lapított “V” alaknak köszönhetően bizakodhatunk benne, hogy egy nagyon stabil hajóval lesz dolgunk.

Ha hozzá vesszük még a hosszú, lapos egyenes hajótestet, szinte nulla rocker ívvel, akkor bizony számíthatunk arra, hogy egyenes futásban is remek hajóról beszélhetünk.

Anyagát tekintve ránézésre és tapintásra is jó minőségű polietilén anyaggal találkozhatunk. A felületi megmunkálása a sima és enyhén érdesített felületek között változik. Ha lehet hinni a gyári adatoknak, akkor a 29 kg pedig azt sugallja egy 515 cm hosszú hajóról, hogy van benne anyag is bőven. Ezt alátámaszthatom én is, hogy vállon cipelve tényleg érződik az a 29 kg.

Tárolókból hármat találhatunk a hajón. Egyet elől, egyet a fedélzet mögött, mint napi tároló, és egyet pedig hátul. Mivel szemmel látható a lapos vonalvezetés, így a tároló rekeszek mélységével kapcsolatban nem reménykedjünk óriási űrtartalomban.

A hajó szerelvényei első ránézésre is elégségesek. Mindenhol van kötél, gumikötél, rögzítési pont ahol csak kellhet.

Fedélzet elég tágasnak tűnik, kényelmes, párnázott üléssel és deréktámasszal. A fedélzet nyílása is elég jó tágas. Egy magam fajta méretekkel megáldott evezős könnyedén tud ki-be szállni rajta.

 

 

 

 

 

Tesztelés után

Szerelvények:

– Kötélzet

A kötélzet jól átgondolt, annyi van a hajón, amennyinek lennie kell egy tengeri kajakon. Anyagát tekintve jó minőségű, nem nyúlik víz hatására. Vastagságát tekintve én egy kicsit vékonynak érzékelem. Ami pozitívum, hogy a kötél szövésébe beleszőttek egy fényvisszaverő szálat is. Ez mindenképp hasznunkra lehet, ha a sötétben való láthatóságról van szó.

A kötélzetet rögzítő szemek mindenütt jól és igényesen a hajó fedélzeti síkjába helyeztek el, így nem kell tartanunk attól, hogy visszamászáskor megkarcol minket vagy kiszakítaná a ruházatunkat.

fedélzeti kötélzet rögzítő

 

 

 

 

 

 

– Fogantyúk

legumizott fogantyú a hajó orrán

Fogantyúi a hajónak rendkívül egyszerűek, de annál tartósabbak. Markolatuk jó minőségű, kemény műanyagból vannak. Rögzítésük is a lehető legmasszívabban vannak megoldva. Nemes egyszerűséggel úgy öntötték a hajót, hogy a fogantyúk rögzítésére szolgáló kötelet át lehessen vezetni magán a hajótesten is, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a megpakolt hajók cipelése közben nem fog kiszakadni semmi sehonnan. Egyedül a kötél szakadhat el, de ezt meg könnyedén és gyorsan pótolni lehet. Ami még pozitívum, hogy egy rövid gumikötéllel oda húzatták a fogantyúkat a fedélzeti köteléket rögzítő ponthoz, így szállítás közben sem lifeg, kopog össze-vissza a fogantyú.

 

– Deck háló, gumikötélzet

Deck hálót ez a hajó sem kapott gyárilag, csak gumi köteleket. Ezek alá tudjuk betenni magunk elé a kisebb csomagokat. Illetve hátul, a napi tároló rekesz és a nagy tároló rekesz közötti részre került még gumikötélzet. A gumi jó minőségű és megfelelő vastag és feszes.

gumi kötélzet a fedélzet előtt
gumi kötélzet hátul

 

 

 

 

 

 

 

– Lapáttartó

Lapáttartóból többet is véltem felfedezni a hajón. Egyet elől, a hajó orrában a fordított “V” formában, ahova be lehet szúrni a gumi kötél alá a lapát tollát. Egyet ugyan ilyen elgondolásból tettek a fedélzet előtti gumi kötélzet első fűzésébe is lapát rögzítési pontot. Ide, közelebb is be tudjuk szúrni a lapát tollát. Illetve van még egy lapáttartó gumi kötél a hátsó raktér fedél után is. Ide is be lehet szúrni a lapát tollát.

Amit minden honnan hiányolok, az a bizonyos kis műanyag golyócska ráfűzve a gumi kötélre, ami megkönnyítené a lapátok behelyezését a gumi kötél alá. Úgy látszik, a gyártók még nagyon nem ismerték fel ennek a fontosságát.

Ahonnan viszont hiányolom a lapáttartót, az pedig közvetlenül a beülő keret előtti rész, ahova letéve a lapátot egy gumival meg egy rögzítési ponttal pillanatok alatt fixálni lehetne a kezünkből letett lapátot.

lapáttartó a hajó orrában
lapáttartó hátul a hajó végében

 

 

 

 

 

 

 

– Rekeszfedelek

Tahe Marine gumi fedél

Rekeszfedelekből három darab található a hajón. Egy az első tároló rekesznek, egy a fedélzet mögött elhelyezett napi tárolónak, és egy pedig hátul a nagy hátsó tároló rekesznek. A fedelek minősége jó minőségű, saját gyártmányú Tahe Marine gumi fedelek. Tesztelés során ezek a fedelek jól záródtak, nem került be alájuk egy csepp víz sem, pedig volt víz alatt a hajó bőven 🙂 De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig vakon megbízhatunk a vízhatlan záródásukban, így mindig javasolt a motyóinkat vízhatlan zsákokba tenni és úgy betenni a tárolókban. Fő a megelőzés, mint utána a bosszankodás.

napi tároló rekesz fedele
hátsó tároló rekesz fedele

 

 

 

 

 

 

– Vízhatlan rekeszek

Három vízhatlan rekesz található a hajón. Az első a hajó orrában kapott helyet. Ennek a nyílása elfogadható méretű. Belül, egészen a hajó orráig fel tudunk pakolni kisebb csomagokat. Csak ne feledjünk el rájuk madzagot kötni, amivel vissza is tudjuk húzni őket a hajó orrából 🙂

első tároló rekesz
első tároló rekesz nyílása
első tároló belülről

 

 

 

 

 

Második rekesz a napi tároló a fedélzet mögött jobb kézre. Ennek a nyílása szerintem meglehetősen kicsire sikeredett. Egy általam használt 5L-es vízhatlan zsák átmérőben éppen hogy csak befért a nyíláson. Szerintem ez túl kicsi lett. De ha még a rekesz mérete arányos lenne a nyílással, akkor még eltudnám fogadni az aránytalan kicsi nyílást. De mivel maga a tároló mérete belül meg indokolatlanul nagy, így a kettő nekem nagyon ellent mond egymással.

napi tároló rekesz nyílása

Ha a kis nyíláson keresztül megtöltjük a napi tárolót, akkor azon keresztül meglehetősen kínszenvedés megkeresni és kivenni bármit is. Én itt két problémát is látok: 1., túl kicsi a nyílás; 2,, a túl kicsi nyíláshoz indokolatlanul nagy a napi tároló rekesz mérete. Ezt szerintem jobban is átgondolhatták volna. Már csak azért is, mert így értékes és hasznos helyet vettek el a hátsó nagy rekeszből.

 

A harmadik tároló rekesz pedig hátul kapott helyet. Ennek nyílása már elfogadható, ezen keresztül könnyedén lehet pakolni. Ami viszont egyből szemet szúrhat az embernek

hátsó tároló rekesz nyílása

, az pedig az, hogy a hátsó rekesz nyílása után egyből ott jön a szkeg belső háza is, ami értelem szerűen a belső raktérből veszi el a hasznos helyet. Ide hátra már csak 1,5L-es ásványvizes palackokkal megegyező méretű csomagok férnek be. Azoknál semmiképpen sem nagyobbak, mivel még a kormányzatot és szkeget mozgató vezetékek is itt mennek keresztül. Egyedül már csak előre fele lehet pakolni, ahol meg ott nem sokkal arrébb beleütközünk az indokolatlan napi tároló rekesz falába. És akkor még nem is beszéltünk az alacsony belmagasság okozta helyhiány miatt, ami meg az alacsony hátsó deckre vezethető vissza. A minimális szél érzékenységnek is megvannak a hátrányai.

hátsó rekesz magassága
hátsó rekesz mélysége a napi tároló felé

 

 

 

 

 

 

Ami viszont pozitívum, hogy bármelyik rekeszt is nézem, mindenütt a felső szerelvényeket rögzítő csavarok le vannak védve a hajó anyagában, tehát nincsenek is átmenő csavarok. Ahol pedig vannak (kábelvezető rögzítés), ott lekerekített fejű anyákkal van megoldva, így nincs semmi, ami esetleg megsérthetné a csomagjainkat ki-, bepakolás közben. Ezt sok más gyártó is átvehetné már végre…

szkeg ház a hátsó raktérben
szkeg ház melletti hely
szkeg ház mögötti rész
(nem túl sok…)
kábel csatorna rögzítése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rekeszfalak

Rekeszfalak a megszokott habszivacs szerű, puha anyagból készültek, amik ragasztással vannak rögzítve. Ami még érdekesség, hogy ezeknek a közepébe van fúrva egy-egy lyuk, amikbe egy gumi kötél van rögzítve. Ezekre a kötelekre lehet rákötni a raktér fedeleket, hogy levételkor ne veszítsük el őket. Az apró lyuknak szerepe lehet még abban is, hogy ha a nagy melegtől túlnyomás keletkeznek a tárolókban, akkor erre el tud szökni a nyomás, így nem feszíti sem a rekeszfalakat, sem a jól záródó gumifedeleket.

gumi kötél, amire a gumifedeleket
lehet kötni
rögzítés a rekeszfal túloldalán

 

 

 

 

 

 

 

– Fedélzet

ülés

Fedélzet a hajóban elfogadhatóan tágas. Nem túl kicsi a beszálló nyílása sem. A lábaink is könnyedén beférnek. A fedélzeten belül az én 42-es lábam kényelmesen elfért, nem akadtam bele a felső deck falába. Én úgy saccolom, hogy olyan 45-ös méretig még kényelmesen el tud férni benne az embernek a lába.

Az ülés viszonylag egyszerű, nem állíthat. Fix ponton rögzített. Az ülés felülete gyorsan száradó párnázott huzattal van borítva, amit tisztítás céljából ki lehet venni.

Az alacsony deréktámasz is jól párnázott. Ennek feszessége a támasz mögötti hevederrel állítható. Formája jól követi az utas derekát és hanyatt fekvéskor sem akadályoz minket, így elég könnyen lehet eszkimózni, mert ez biztosan nem fog minket zavarni.

állítható deréktámasz

A combtámasz a hajóban elég egyszerű és fapados. Lényegében csak a hajó anyagából lett úgy kivágva, hogy ide be tudjuk tenni a combjainkat, ha szükséges a biztos hajókontakt. Semmilyen párnázást nem kapott belülről, ahol térdeink találkoznak az oldalfallal. Bár, ezt a kényelmi faktor növelését utólag is megoldhatjuk.

A fedélzeten belül itt sincs sehol átmenő csavar, így itt sem kell tartanunk attól, hogy megsértsenek minket vagy az ide rakott csomagjainkat.

 

deréktámasz mögötti tágas rész
fix rögzítésű ülés
fedélzet belül
42 cipő kényelmesen elfér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Pedálok / lábtartók

A pedálok (és a kormányzat is) Smart Treck Control System márkájú, jó minőségű pedálok. A pontos beállításához csak a pálcát kell megemelni és máris állítható a távolság. Olyannyira egyszerű, hogy még vízről is könnyedén be tudunk ide nyúlni és be tudjuk magunknak állítani. Ami még hasznos és jó, hogy annak ellenére is, hogy a pedál fixen taposható, a lábfejünkkel továbbra is tudjuk nyomkodni a pedál felső részét, azzal tudunk kormányozni.

állítható pedál

 

 

 

 

 

– Kormányzat

A kormányzat a pedálhoz hasonlóan szintén Smart Treck Control System. Maga a kormányszerkezet konzolja a hajó farán fémből van, ami manapság már igen jó pozitívumnak számít. A felhúzható kormánylapát már műanyagból van. Ami még szintén egy nagyon jó pozitívum, hogy a kormány alsó forgástengelyű, aminek következtében leengedett állapotban még mélyebbre nyúlik le a vízbe a kormánylapát. Hátránya viszont, hogy csak 270 fokban húzható fel. De inkább ez a kisebbik hátrány legyen meg, minthogy felső forgástengelyű legyen, esetleg még egy rövidebb lapáttal is legyen szerelve, és aztán már csak alig érjen bele a vízbe az egész komrány használat közben.

A kormányt mozgató kötélzet sodort acélhuzalból van. Mind a kormányt mozgató és a felhúzó kötélzet is igényesen van elvezetve a hajó belsejében, kábel csatornákban. Ezek nyílásai a szabadba is úgy vannak megoldva, hogy a kábelcsatornázás is még kijön a lyukon, így hiába folyik ide be a víz, maximum a kábelcsatornába tud befolyni, magába a hajóba és annak rakterébe nem. Meglehetősen igényesen van megoldva.

fém konzol
270 fokban felhúzható kormány
kormány felhúzó
kábel kivezetése

 

 

 

 

 

kábel kivezetések

A kormányt felhúzó kötélzet rögzítése mellett még kapott a kötél vége egy kis műanyag bogyót is, amit meg rögzíteni tudunk a mellette levő kis pöckön. Különösebb értelémét én ennek nem látom, mert használat során magától is le tud esni erről a pöcökről a bogyó, meg akkor is útban van, amikor a spricót tennénk fel a beülő peremre.

 

bogyó leesve
bogyó rögzítve

 

 

 

 

 

 

– Szkeg

A gyártó biztosra ment és egy jó, hatékony kormány mellé szerelt szkeget is a hajóra. Még mindig azt mondom, mint minden más olyan hajónál, ahol együtt van kormány és szkeg is, ott az egyik majdnem mindig feleslegesnek mondható. Már csak azért is, mert együttes használata pont egymás hatékonyságát csökkenti. De most tekintsünk el ettől, és nézzük csak a szkeget.

méretes szkeg lapát

Alapvetően elég jó méretes szkeg lapátot kapott a hajó. Szerintem kicsit már túlságosan is a hajó farához van közel, ami csökkenti a hatékonyságát éles helyzetben. Viszont, ha azt nézem, hogy felette hol van a felső raktér nyílása, így már jogos, hogy ennyire hátulra tudták csak tenni. Ezért is érzem ezt egy olyan kényszeredett, a piacnak megfelelni vágyó megoldásnak, mintsem egy hatékonyan, jól megtervezett lépésnek, hogy tényleg azért tegyünk szkeget a hajóba (kormány mellé), mert szükség lenne rá.

A szkeget mozgató kar az utastér jobb oldalára került. Beállítási pozíciói végtelen számúak, mert egy csúszkán lehet folyamatában szabályozni, hogy mennyire legyen leengedve. Ami engem meglehetősen zavart, az pedig az, hogy jobb oldali térdem a combtámasz alatt pont a szkeg mozgató kar házának az útjában volt. Ez azért zavaró volt egy kicsit a kényelmes hajókontakt miatt.

szkeget mozgató kar

Ami viszont még egy okos, és pofon egyszerű ötlet, hogy a szkeg lapát kapott gyárilag egy lyukat. Ez arra jó, hogy ide bele tudunk kötni egy kicsi madzagot, és abban az esetben, ha a szkeg mellett elkoszolódik a nyílás homokkal, kaviccsal, akkor kézzel még a zsinór jóvoltából ki tudjuk húzni a lapátot.

 

 

 

szkeget mozgató kar háza pont a combtámasz alatt
szkeg nyílása a hajó alján

 

 

 

 

 

 

az a bizonyos lyuk a lapáton

 

 

 

 

 

 

Gyakorlati tapasztaltok a menet tulajdonságokról

 

Kényelem

Alapvetően egy kényelmes, jó üléspozícióval rendelkező hajóról van szó. Rossz üléspozícióból eredő lábzsibbadást nem éreztem a pár óra evezés alatt. Az én testalkatomhoz képest minden passzolt a hajóban. A deréktámasz jó, nem zavaró, ülése puha. A lábfejem is kényelmesen elfér. Egyedül az a jobb oldali combtámasz alatt elhelyezett szkeget mozgató kar háza van útban a térdemnek.

kényelem tesztelés

 

Elsődleges stabilitás

Elsődleges stabilitása a hajónak nagyon jó.

elsődleges stabilitás teszt

 

Másodlagos stabilitás

Másodlagos stabilitása is jó a hajónak, bár itt kicsit nehezen lehet észre venni, hogy hol a határ, hol kezd ellenállni jobban a hajó. Minden esetre meg lehet annyira dönteni a hajót, hogy már folyik be a víz a fedélzetbe, de a hajó még mindig vissza akar minket billenteni az eredeti állapotba.

másodlagos stabilitás teszt

 

Egyenes futás

Egyenes futása a hajónak a vártnak megfelelően alakult. Az 515 cm, a szinte nulla rocker ív, az enyhén meghagyott, a hajó teljes hosszán végig futó hajógerinc a hajó aljában, és még a szkeg is azt a célt szolgálja, hogy a hajó nyílegyenesen haladjon.

Kanyarodás kormánnyal (ha van rajta)

Mivel a gyártó egy jó kis alsó forgástengelyes kormánnyal szerelte a hajót, ami jó mélyen a vízbe nyúlik, elég hatékonyan tud segíteni a kormányzásban. Amilyen hosszú a hajó, olyan meglepően kis területen képes megfordulni.

Természetesen, ha lent van a szkeg, akkor ez a helyzet jelentősen romlik.

kanyarodás kormánnyal

 

Élezés

Annak ellenére, hogy a hajó aljában szinte semekkora rocker ív nincs, döntésre azért így is meglepő módon reagál. Természetesen, ha lent van a szkeg, akkor ez a helyzet jelentősen romlik.

élezés teszt szkeg nélkül és szkeggel

 

Gyorsulás

Elég jól gyorsul a hajó, annak ellenére, hogy polietilén és 29 kg. Az átlagos, kényelmes utazósebessége 8-9 km/h között van. Ennél gyorabb tempóban már mintha túrná a vizet az orrával, mert apró bugyborékolásokat lehetett hallani, és buborékok jelentek meg mellettem a vízben.

 

Visszamászhatóság

Az alacsony hátsó deck miatt rém egyszerű visszamászni.

 

Eszkimózhatóság

Eszkimózhatóság szempontjából nagyon jó kis hajó, mivel alacsonyan van a hátsó deck, a deréktámasz sem zavar semmiben, így nagyon könnyen lehet vele eszkimózni.

eszkimózhatóság teszt

 

Összefoglaló

A szkeg megléte számomra kicsit indokolatlan, és még mindig úgy érzem, hogy csak a piaci elvárások miatt erőltették bele a hajóba, mert látszólag felesleges is bele, mivel sem a szkegház nincs a leghatékonyabb helyen (mert máshova nem fért el), és a szkeget mozgató kar háza is a lehető legrosszabb helyen van. Illetve még a hajó formájából adódó jó egyenes futás és a rendkívül hatékony kormány sem indokolja a szkeg meglétét.

Ennek ellenére, összességében egy nagyon igényes, jól összerakott hajóról van szó. Csupa igényes, szépen kialakított munkáról van szó. Minsőégbeli hibát nem tudtam találni a hajón. Ez számomra rendkívül pozitív hozzáállást jelent egy európai tengeri kajakokat gyártó cégtől. Talán ez a jó hozzáállás és a nagy felhozatal minden típusból és méretből képes lesz fenntartani a jó keresletet, hogy ne kelljen ahhoz elkínaiasodni, hogy továbbra is megérje a gyártónak fennmaradni.

Kinek javasolt ez a hajót?

Ezt a hajót funkcionalitásában szinte mindenkinek lehet javasolni, mert kezdőtől a profi, technikás evezéseket igénylő kajakosig mindenkit ki tud szolgálni. Kezdőnek azért mert nagyon stabil, a kiváló kormánnyal nagyon könnyű navigálni. Profinak azért, mert nagyon jó a hajó kontakt, rendkívül kezesbárány tud lenni még egy viharos, szeles, erősen hullámzó tengeren is.

Pakolhatóság szempontjából a raktereinek kevés kapacitása miatt expedíciós utakra egyáltalán nem ajánlott, mert fizikailag képtelenség a sok motyót elpakolni benne. Én olyan 4-5 napos nomád túrákra még tudnám javasolni folyókon, tengereken egyaránt.

Utas méretével kapcsolatban én olyan 180-185 cm-ig és 50-100 kg-ig tippelném, max 45-ös lábméretig. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha kicsit is eltérünk valamelyik irányba, akkor már el is vessük a lehetőségét ennek a hajónak. Ha alkalom nyílik rá, akkor bátran ki kell próbálni, hogy beleférünk-e.

Hazai forgalmazónál akciós áron 270.000 Ft-ért már hozzá lehet jutni újonnan, amire azt lehet mondani, hogy már talán elfogadható ár. A nem akciós, akár külföldi, átszámolva ~340.000 Ft-hoz képest mindenképp. De az biztos, hogy ezért az árért egy jó minőségű hajót kapunk cserépe, ami a polietilén anyagának köszönhetően meglehetősen időt álló.

 

Tahe Marine Reval Midi PE fotógaléria

« 1 of 2 »

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Tahe Marine Reval Midi PE

 1. Wow, thanks for the great in depth review! I recently bought this kayak as a beginner and im now waiting for it to arrive. Really looking forward to it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *