Typhoon PS220 Xtreme

Typhoon PS220 Xtreme

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gyártó: Typhoon
Modell: Typhoon PS220 Xtreme
Méret: S, SM, M, MB, LM, L, LB, XL, XXL
Weboldal: https://www.typhoon-int.co.uk

Immár kompromisszumok nélkül

Typhoon PS220 Xtreme

Sok kajakos szezont magam mögött tudva egyre jobban azon vettem észre magamat, hogy milyen jó lenne, ha az átlagos kajakos szezont – ami általában tavasztól késő őszig tart – ki tudnám tolni a téli időszakra is. Egyetlen egy, de annál nagyobb problémával kellett szembe néznem, az pedig a téli időjárás. A 0 Celsius fok közeli levegő hőmérséklet és mindössze pár fokkal melegebb vízhőmérséklet többször is a kedvemet szegte, hogy egyáltalán eljussak oda, hogy elővegyem a kajakot a garázsból. Persze a téli időjárás olykor-olykor csak megmutatta szebbik oldalát is, amikor verőfényes napsütésre ébredtem és ilyenkor mindig felmerült bennem a gondolat, hogy mégis csak vízre kellene tenni azt a kajakot. Természetesen tisztában voltam, hogy milyen kockázatokkal járhat egy esetleges borulás ilyen évszakban, ezért nagyon óvatosan és körültekintően vágtam bele a téli evezésbe.
Elkezdtem utána járni, hogy milyen öltözékek jöhetnek szóba ilyenkor. Akaratlanul is belefutottam egyből a profi szárazruhákba. Viszont, amint megpillantottam az áraikat, egyből tekertem is tovább az egér görgőjét, mondván ez nem az én pénztárcámnak van kitalálva. Így végül maradtam az átlagos öltözéknél az alsó testrészen, míg a felső testrészre kezdtem el keresgélni, hogy mi lenne a jó, amiben kényelmesen lehet evezni úgy, hogy közben nem fázom. Viszonylag hamar megtaláltam a megfelelő öltözék kombinációt, de csak ott motoszkált bennem az a gondolat, hogy mi van, ha mégis megbotlok a vízen és beleesek. Egy darabig működött a struccpolitika, hogy velem úgysem történhet meg ez, hiszen elég jól ura vagyok a hajómnak, de aztán később csak beláttam, hogy nem jó ez a hazardírozás. Így első nagy beruházásom a téli evezés biztonságosabbá tételéhez egy egybe részes, 3 mm vastag neoprén ruha volt. Na, ettől nagyon boldog voltam, hogy most már biztonságosabban tudok közlekedni a vízen, télen is. Pár téli szezon után végül rá kellett, hogy jöjjek, ez nem a legtökéletesebb megoldás a téli kajakozáshoz.

Több problémám is volt vele:
– A neoprén ruha elég merev, jóformán minden egyes lapátmozdulatnál ellen kellett dolgoznom a ruha merevsége miatt minden egyes lapátemeléskor
– Átlagos tempó mellett is egy idő után beleizzadtam, és végül a saját izzadságomban kellett lennem egész nap, mivel a neoprén tette a dolgát: nem engedte ki a bent rekedt folyadékot. Emiatt viszont nyugalmi állapotban elég hamar áthűltem, így pillanatok alatt elég fázós lett a helyzet.
– A neoprén ruha használatakor előjövő kellemetlen szag is egyre jobban zavart

Végül be kellett látnom, hogy bár egy átlagos futónadrág és sok felső réteg helyett jóval egyszerűbb
volt a neoprén ruha hordása, vagy egy esetleges boruláskor többet ért volna, mint egy átlagos ruházat, a sok negatívum miatt le kellett tennem róla. Beláttam, hogy ez nem való kajakozásra. És mint utólag kiderült, a pár fokos vízben sajnos nem mentem volna sokkal többre, mert mire a testem felmelegíti a bejutó jeges vizet, addigra valószínűleg már késő lett volna, ha olyan helyen történik a „baleset”, ahol nincs tőlem 10 méter közelben a part. Így hosszas pénzügyi matekozás után arra az elhatározásra jutottam, hogy beruházzak egy szárazruhára. Már csak az volt a kérdés, hogy milyenre, mivel ennek a piaca is elég tág. Ha már rászánom a sok pénzt, akkor olyat vegyek, ami maximálisan megfelel az elvárásaimnak.

Korábbi tapasztalatok alapján ezek voltak nekem azok a szempontok, amikből már nem akartam engedni:

– Kényelmes legyen, könnyebb legyen benne evezni, mint a korábbi egybe részes neoprénben
– Ha már vízálló, akkor tényleg legyen vízálló, így a kétrészes, tipikusan vadvízre alkalmatos ruhákat elvetettem
– Nagy dilemmám volt, hogy ne izzadjak bele, mert akkor megint csak oda jutok, mint a neoprén ruhával, hogy egész nap az izzadt alsó réteg miatt fázom. (Emiatt mindvégig aggódtam is, amíg ki nem próbáltam)
– Legyen teljes a lábrész is, hogy itt se ázzon be
– Ha lehet, akkor legyen kapucnija is, ami véd a hideg széltől, az esőtől, hótól
– Kinézetre legyen elfogadható színvilága, ha nem muszáj, akkor ne nézzek ki úgy, mint egy udvari bolond

Palm Aleutian

Ezen szempontok alapján indultam neki a keresésnek. Minimális tapasztalatokat tudtam csak beszerezni ismerősöktől, mert sajnos nem túl elterjedt ezen ruhák viselése itthon a kajakosok között, ami részben a magas áraik miatt van. Ezt maximálisan megértem.
Első nekifutásra a Palm márkának az Aleutian néven futó szárazruhájába szerettem bele, mert külsőleg mindenben megfelelt az elvárásaimnak.
Hosszas keresgélés után külföldi forrásokból arra jutottam, hogy sajnos minőségben és vízhatlanságban nincs a toppon ezen márka ezen ruhája. Sokaknak már az első egy-két használat után a zokni részen beázott. Igaz, hogy garanciában megjavította a gyártó nekik, de akkor is! Csak a macera lenne vele, ha nekem is beázna, így inkább elengedtem ezt a ruhát, mondván túl drága ahhoz, hogy kísérletezzek vele. Személyes kapcsolatom meg nem volt, akinek van ilyen ruhája, hogy vásárlás előtt ki tudjam próbálni.

Második befutó volt a Kokatat márka GORE-TEX Expedition szárazruhája, de árban ez már annyira messze esett a pénztárcámtól, hogy belátható időn belül nem jutottam volna hozzá, így maradt a messziről nézegetés…

Végezetül két kajakos cimborám pozitív visszajelzései alapján a Typhoon márka mellett kötöttem ki. Korábban is tetszett, mert elég nagy a választékjuk az egészen egyszerű ruháiktól a legkomolyabb expedíciós ruhákig bezárólag, de valahogy nem volt szimpatikus a márkanév 🙂 De nem kellett sok idő és megtaláltam a Palm Aleutian alternatíváját a Typhoon-nál is, a PS220 Xtreme-et.

Typhoon PS220 Xtreme
Kokatat GORE-TEX
Expedition

Miután sikerült megtalálnom az elfogadható áru, biztonságos beszerzési forrást, megvettem a Typhoon PS220 Xtreme szárazruhát. Fizetést követően pont egy héten belül meg is érkezett az ingyenes DHL futárral. Ez máris pozitívum volt. De lássuk a medvéd!

 

 

 

 

 

 

 

Első benyomások:

Mit hozott a postás?

A csomagolás, amiben érkezett elég puritán volt. Egy nagy, átlátszó nejlonzacskóba volt csomagolva, ami le volt hegesztve. Amin először meglepődtem, az az volt, hogy az egész egy márkajelzéssel ellátott hordozótáskába volt becsomagolva. Vagy elkerülte a figyelmemet, vagy nem is volt

A csomag: szárazruha + aláöltözet

feltüntetve, hogy jár hozzá egy ilyen táska. Körbe kicipzárazva a táska még arra is alkalmas, hogy leterítse az ember a földre, hogy átöltözéskor arra tudjon ráállni. Kb. 70×70 cm-es terítéket kapunk így. Hát ez már az elején nagyon tetszett, hogy ilyenre is gondolnak ezek a Typhoon-ék. Kezdtem azt érezni, hogy végre valami jó dolgot kaptam a pénzemért cserébe.
A táskán belül szépen, esztétikusan össze volt csomagolva maga a ruha a millió bilétájával együtt, plusz külön az ajándékba adott egybe részes aláöltözet. Maga a szárazruha önmagában is elég jó

és kicsomagolva…

súllyal rendelkezett első megemeléskor. Természetesen fogalmam sem volt korábban, hogy milyen anyagból vannak ezek, nem is tudtam, hogy mire számítsak súly terén. Első mozdulatra kicsit meg is botránkoztam, hogy ilyen nehéz cuccban hogyan fogok én kényelmesen mozogni. Az minden esetre érződött rajta, hogy van benne anyag rendesen.

 

Az aláöltözet:

Az aláöltözetnél ellenben meg pont a fordítottját tapasztaltam meg, amikor kézbe vettem. A vártnál sokkal könnyebb anyaggal szembesültem, mint amire számítottam ránézésre. Az egybe részes polár anyagból készült ruha meglepően könnyű, tapintása kellemes és a belső felülete nagyon puha.
Mivel az aláöltözet egybe részes kezes-lábas, egy darab hosszú, a teljes ruhán végig futó cipzárral

aláöltözet a pántokkal
a lábszárakon

van ellátva az ülepétől a nyakáig. Jó hír a fiúknak, hogy kétirányú cipzárral szerelték fel a ruhát, így pisiléskor elég csak az alsó cipzár kocsit felhúzni, hogy elvégezhessük a “kis dolgunkat”. Nem kell teljesen fentről, a nyaktól lehúzni az egészet. Főleg, hogy ha rajtunk van a szárazruha, akkor ezt nem is tudnánk megtenni.
További jóság az aláöltözetnél, hogy a lábszárak végei kaptak egy-egy pántot, amit a ruha felvételekor a sarkunk alá kell akasztani, így a szárazruha felvételénél nem fogjuk tudni felgyűrni a combunkig az aláöltözet nadrág szárát. Ugyanezen elgondolásból a karok is kaptak egy-egy kis pántot. Itt a hüvelykujjainkat kell belefűzni a szárazruha felvétele előtt.

 

 

kétirányú cipzár
alulról is nyitható cipzár

 

 

 

 

 

 

Maga az aláöltözet elég jól passzolt rám. Nem gondoltam volna, hogy egy netes, látatlan rendelést követően ennyire jól sikerül eltalálni a méretet. Szerencsére elég jó mérettáblázattal volt ellátva a weboldal, így több pontos méretegyeztetéssel pontosan be tudtam lőni, hogy melyik méret kell nekem a szárazruhából.
Felvéve az aláöltözetet egyből lehet is érezni, hogy elkezdi melegen tartani az embert. Átlagos szobahőmérséklet mellett 5-10 perc után már kényelmetlenül meleg tud lenni a cucc. Kint a szabadban 3-4 Celsius fok mellett, amíg fel nem öltözünk rendesen, kényelmesen el lehet benne flangálni, míg pakolászik az ember.
Az aláöltözetről többet nagyon talán már nem is lehet mondani. Jó, melegen tart és nincs alatta az a tipikus műszálas ruhák által keltett szúrós érzés. Szóval kényelmes.

címke
low-budget címke

 

 

 

 

 

 

 

 

A szárazruha:

Mint feljebb már írtam, elég jelentős súllyal bír maga a szárazruha. Ami nem is csoda, ha csak végig vesszük, hogy mit is ír róla a termék honlapja:

– 4 rétegű lélegző anyag (na erre voltam a legjobban kíváncsi, hogy milyen mértékű mozgást képes tolerálni adott intenzitású mozgással járó párologtatás mellett)
– Cordura erősítés minden erősen igénybe vett területen
– Ívesen futó cipzár a háton
– Kényelmi (pisilő) cipzár
– BDM fém cipzár, fedéssel
– Tagolt karok és lábak a nagyobb kényelemért
– 3D kapucni vízpermet védelemmel
– Dupla derék rész
– MP3, mobil telefon és VHF integráció a gallér zsebéből
– Forradalmian új ‘High-Vis’ üveggyöngy nyomatok a csuklónál és SOLAS fényvisszaverő szalag a kapucnin a jobb láthatóságért
– Beépített síp
– Extra hosszú lábszár fedés, hogy hosszú szárú csizmában is kényelmes legyen benne dolgozni
– Glide skin mandzsetták, kifejezetten sós vizes használatra
– 4 db zseb és kézmelegítő zseb
– Belső nadrágtartó pánt

Akkor nézzük sorjában…

4 rétegű lélegző anyag:

Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy tényleg lélegzik-e és hogy négy rétegű. Majd az éles használat során ez kiderül…

Cordura erősítés:

Na, ez viszont már jól látszik. Jól megerősített felületekkel lehet találkozni a térdeknél, a fenék részen, könyök részen.

Cordura anyag a fenék részen
Cordura anyag közelről

 

 

 

 

 

 

Ívesen futó cipzár a háton:

Ezzel nem spóroltak a fiúk, mert meglehetősen robusztus cipzárral lett ellátva a ruha. Természetesen ez a normális

BDM fém cipzár,
fedéssel

cipzár méret az ilyen ruháknál, mivel figyelembe kell venni az igénybe vétel nagyságát és mennyiségét. Plusz még maximálisan vízzárónak is kell lennie.
Szerencsénkre a cipzár kocsiját ellátták egy masszív húzópánttal, amin keresztül megragadva be tudjuk húzni a cipzárt. Ehhez kell tudnunk a megfelelő hát- és fej mögé nyúló jóga mozdulatot. A cipzár kapott még egy esztétikus és praktikus elfedő felületet is, amit több ponton tépőzárral lehet rögzíteni.

cipzár a háton
cipzárt elfedő felület

 

 

 

 

 

 

 

Kényelmi (pisilő) cipzár:

Ez egy nagyon hasznos megoldás a ruhán, hogy a fiúknak a “kis dolguk” miatt ne kelljen levenni derékig az egész

“kis dolog” cipzár

ruházatot magukról, A cipzár mérete, minősége, kivitelezése teljesen megegyezik a háton végig futó cipzárral. Természetesen itt is ellátták a cipzárt egy elfedő védő felülettel. Ezt nem rögzíti tépőzár a nyílás rövidsége miatt.

Tagolt karok és lábak a nagyobb kényelemért:

A tagolás alatt azt kell érteni, hogy több részből tevődnek össze, a varrások segítségével előre meghatározták a ruhának, hogy hol és merre hajoljon meg használat közben. Ez csupán kényelmi szempontból érdekes, de annál hasznosabb tud lenni egy ilyen merevebb anyaggal rendelkező ruha esetén. Nagyban megkönnyíti a ruha viselését, az abban való mozgást.

3D kapucni vízpermet védelemmel:

Hogy mitől lett 3D, azt nem tudom, de az biztos, hogy nagyon ötletes állítható zsinórzattal látták el,

kapucni és a behúzó zsinórok

aminek köszönhetően, ha meghúzzuk ezeket a zsinórokat, akkor maximálisan ráállíthatjuk a fejünk méretére, így a szél sem fúj be mellette. Illetve a fejünk elforgatásakor forog velünk a kapucni is. Nem fog az előfordulni, hogy elnézünk oldalra, de a kapucni marad az eredeti pozícióban és így mi jó formán csak belenézünk a kapucni belsejébe. Erre látható is remek példa a lenti, egyik videóban, ahol nincsenek meghúzva ezek a zsinórok és szépen bele is nézek a kapucniba, amikor oldalra fordítom a fejemet 🙂
Természetesen kapott is több fényvisszaverő pontot a kapucni, ha már ez a legmagasabb pontja egy kajakosnak, akkor a gyártó ezt ki is használta a jobb láthatóság érdekében.
A kapucnit el is tudjuk csomagolni egy lezáró pánt mögé két patenttel, így nem fog minket feleslegesen zavarni pl. mentőmellény felvételekor.

a rögzítő patentok is látszódnak

 

 

 

 

 

Dupla derék rész:

Remekül kihasználható dupla derék részt is kapott a ruha. Ez azért jó, mert spriccdeckünk “kéményét”, amit

dupla derék rész felhúzva

magasan a derekunkra, hasunkra szoktunk felhúzni, itt nem közvetlenül a ruhára kell ráhúznunk (ami elég problémás lenne), hanem mehet oda, ahova eredetileg is szoktuk húzni. A ruha külső részét pedig rá tudjuk húzni. Praktikusabb és esztétikusabb is így. Nem utolsó sorban plusz hőszigetelő hatása is van. A derék részt alul össze is lehet húzni rögzíthető zsinórzattal.

 

MP3, mobil telefon és VHF integráció a gallér zsebéből:

Komfortérzet növelése érdekében mellkas magasságban, bal oldalt kapott a ruha egy kis cipzáras zsebet is, ahova ilyen-olyan kisebb kütyüt be tudunk tenni. Fülhallgató kivezetést is megoldották, ami inkább befelé vezetés. A magas gallér és a tényleges ruha között, védett részen futhat végig a fülhallgató zsinórja, így kicsi nincs meg az a veszély,

kütyütartó zseb

hogy bármi is bele tudjon akadni a fülhallgató zsinórjába. Ismét egy okos ötlet… Azt persze meg kell jegyezni, hogy ez a zseb nem vízálló, így csak vízhatlan kütyüket tegyünk ide be, mert egy esetleges vízbe kerülés alkalmával itt elázhatnak a kütyük. Egy zavaró tényezőt vélek felfedezni ebben, hogy a szélesebb vállpánttal ellátott mentőmellények pont takarásba tehetik ezt a zsebet.

 

Forradalmian új ‘High-Vis’ üveggyöngy nyomatok a csuklónál és SOLAS fényvisszaverő szalag a kapucnin a jobb láthatóságért:

Hogy mitől forradalmian új, azt nem tudom, de vannak a csukló részen és a kapucnin fényvisszaverő elemek.

szépen világít a vakura

 

 

 

 

 

 

Beépített síp:

Magyarán adnak a ruhához jelzősípot. Ez nagyon jól jöhet, ha erős szélben vagy nagy hullámok között evezünk, hogy tudjunk kommunikálni a többi kajakos társainkkal, mivel az ilyen időjárási viszonyokban köztudottan nagyon nehezen terjed az emberi hang.

a síp

 

 

 

 

 

Extra hosszú lábszár fedés, hogy hosszú szárú csizmában is kényelmes legyen benne dolgozni:

A dupla derékrészhez hasonló elgondolásból kiindulva a lábszár részeket is dupla fedéssel oldották meg. Ennek köszönhetően még a hosszú gumicsizma szárára is rá tudjuk húzni a szárazruha nadrág szárát kényelmesen. A boka részeket pedig ellátták erős, széles tépőzárakkal a szorosabb zárás érdekében.

felhajtott derék és
lábszár

 

 

 

 

 

 

 

 

Glide skin mandzsetták, kifejezetten sós vizes használatra:

A korábbi szárazruhák latex mandzsettáihoz képest ez az újabb fajta glide skin anyag sokkal
barátságosabb az emberi bőrrel érintkezve. Természetesen ez is éppen olyan könnyen tud sérülni, mint a latex anyag, úgyhogy ezekkel a felületekkel óvatosan kell bánni, amikor fel-, levesszük a ruhát magunkról. Élettartammal kapcsolatban nincs még tapasztalat, ezt majd az idő fogja eldönteni. A gyártó azt ígéri, hogy tartósabban áll ellen a sós víznek, mint a latex.
Ilyen mandzsetták találhatóak a csukló részeken és a nyaki részen is. Első felvételkor annak ellenére, hogy nem

Glide skin csukló mandzsetta

vagyok egy vastag dongájú ember, a csuklóm sem túl vastag, így is szépen, szorosan körbe tudta fogni. Igaz ez a nyaki részen is. Első 10 percben a nyaki részen kicsit kellemetlen az enyhe szorítás, de idővel meg lehet szokni, nem lesz zavaró. Ennyi szorítás sajnos kell, hogy legyen, különben nem biztosított a vízhatlanság.
Külön a karokon is megtalálható egy-egy kb. 20 cm hosszú dupla réteg, hogy itt pl. a kesztyűnk szárára tudjuk ráhúzni a ruha ujját, majd azt itt is, mint a boka részeken, tépőzárral tudjuk fixálni.

dupla réteg a karokon
Glide skin mandzsetta a nyakon
csukló mandzsetta

4 db zseb és kézmelegítő zseb:

A hasi részen található 3 db zseb nyílás (negyedik zseb a kütyütartó zseb). Egyik zseb felül található,
ami tépőzárral van lezárva. Ide alapvetően kisebb dolgokat tudunk betenni. Ennek a külső felületén van egy további, még kisebb zseb, amit cipzárral lehet lezárni. Ide már csak bankkártya méretű dolgokat tudunk betenni. A maradék két cipzáras zseb nyílás pedig függőlegesen helyezkedik el a nagy zseb oldalain, hogy ezeket lehúzva be tudjuk

felső, nagyobb zseb tépőzárral

tenni a kezünket kényelmesen melegedni. Ez nem más, mint egy kenguru zseb a már jól megszokott pulóverjeink után. Ennek a zsebnek a belső felülete is polár anyaggal van bélelve a jobb hőszigetelés érdekében. Ha rajtunk van a mentőmellény, akkor is hozzá tudunk férni oldalsó irányból, hogy be tudjuk tenni a kezünket melegedni. Egy hátránya van, hogy ezen cipzárak nem vízállóak, így egy esetleges vízbekerülés után belül is vizes lesz ez a zseb. Így már nehezebben tudja melegíteni a kezünket, illetve a belső polár anyag miatt kicsit lassabban is tud kiszáradni, úgyhogy erre oda kell figyelni, amikor eltesszük a ruhát használat után. Nézzük meg, hogy itt belül nem maradt-e nedves.

kézmelegítő kernguru zseb
vízelvezető nyílás a nagy zseben

 

 

 

 

 

 

Belső nadrágtartó pánt:

A szárazruha kapott egy belső nadrágtartó pántot is. A pántokat a vállainkon átvetve és azt megfelelő hosszúságra beállítva be tudjuk állítani, hogy mennyire engedjük a ruhát leereszkedni rajtunk. Érdemes úgy beállítani, hogy az ülepünk alatt nem sokkal érjen, így a benne levő mozgás sokkal könnyebb és kényelmesebb lesz. Ha ezt nem vesszük fel, nem állítjuk be, akkor kicsit rapper nadrágos lesz a viselése, ami nem minden esetbe tudja lekövetni a mozgásunkat. Egyes mozdulatoknál, az ülepünknél pont feszülni fog a ruha.

Bemutató videó:

Ebben a közel nyolc és fél perces videóban Steve Whetman remekül bemutatja a ruhát, annak előnyeit és pár hasznos tippel is szolgál.

Steve Whetman bemutatója a szárazruháról
forrás: youtube.com

 

Cipzár karbantartás:

Külön a szárazruhához adtak egy kisebb méretű wax kockát is, amivel a vízálló cipzárakat érdemes kenni, hogy mindig könnyedén tudjon működni. Érdemes rendszeresen alkalmazni ezt, mert elég kellemetlen tud lenni, amikor az ember már levenné magáról a ruhát, de a hátsó cipzár nagyon nem akar kinyílni. A sok rángatás és felesleges

wax kocka

feszegetés pedig nem tesz jót sem a ruhának, sem a cipzárnak. Vannak, akik inkább varrógép olajjal kenik a cipzárt. Valamilyen szinten ez is biztosan hatásos, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy a speciális ruhaanyagnak nem árt e az olaj. Inkább használjuk a waxot, amit a gyártó is ad mellé. Ha elfogyna a wax, bármelyik hazai búvárboltban biztosan be tudunk szerezni pár ezer Forintért, mert ott is ezt alkalmazzák a búvárruhák cipzárjainak a kenésére.

 

Tesztelés utáni tapasztalatok

Ha nem éppen az északi fjordok közvetlen közelében lakunk, akkor jobb, ha nem otthon, előre vesszük fel a ruhát, mert mire eljutunk a vízhez, kellőképpen ránk melegszik az egész hacuka. Tényleg nagyon jól hőszigetel! Második utamra már csak az aláöltözetet vettem fel előre, plusz egy pulóvert.

Felöltözés:

A Szárazruha felvétele meglepően könnyű. Nem sokkal bonyolultabb felvenni, mint egy sí overált. Egyedül a vállak vonalában végig futó cipzár behúzása okozhat egy kis nehézséget, de ha jól be van waxolva a cipzár, akkor a megfelelő mozdulat sorozattal be tudjuk húzni (lásd feljebb Steve Whetman videóját is). Vagy, ha éppen van segítségünk, akkor úgy. A mandzsettákkal bánjunk óvatosan. Éles, hegyes tárgyakat nem szereti.
Fontos még foglalkoznunk felöltözés után a ruhában rekedt levegővel. Ezt egészen addig nem is vesszük észre, hogy ott van a ruhában velünk, amíg valamiért vízbe nem kerülünk. Na, akkor olyanok leszünk, mint egy levegővel teli lezárt nejlon zacskó két kézzel és két lábbal, ami csak lebegni tud a víz felszínén. Ez a bent rekedt levegő jelentősen tud minket akadályozni a vízben való szabad mozgásunkban. A legegyszerűbb módja a felesleges levegő eltávolítására, hogy két kézzel kicsit elhúzzuk a nyaki részen a Glide skin mandzsettát és közben leguggolunk, jó apróra próbáljuk magunkat összekuporítani. Érezni fogjuk, hogy milyen sok levegő fog távozni. Utána engedjük vissza a nyaki mandzsettát, hogy újra zárjon. Ha ezt nem tesszük meg és ugyan úgy felállunk, akkor szépen vissza is fogja szívni a ruha kintről a levegőt.
A nyaki részen a szorosan záródó mandzsetta számomra kicsit kellemetlen érzés volt, de 10-15 perc után megszoktam, úgyhogy ez ember válogatja, hogy kinek mennyire tud zavaró lenni.
Spriccdeck felvétele okozhat problémát, ha amúgy is szorosan passzoló kéménnyel rendelkezik, mert akkor az a háton keresztbe futó cipzár miatt már nagyon nem fog ránk jönni felülről, így inkább lentről próbálkozzunk felhúzni, mint egy nadrágot. A dupla derék rész felső rétegét felhajtva szépen fel tudjuk húzni a spriccdeck kéményt egészen a mellkasunkig is, majd a ruha fedő rétegét lehúzva el is tudjuk fedni vele azt.
Mentőmellény felvétele lehet még macerásabb megint csak a terjedelmesebb ruhaméret miatt. Nekem olyan a mellényem, amibe csak úgy lehet belebújni, mint egy pulóverbe, itt teljesen ki kellett engednem az összes pántot a lehető legtágabb pozícióba, hogy a szárazruha nagy, hátsó cipzárja ne akadályozza a mellény felvételét. Levétel ugyan ez, csak fordítva…

Munka közben:

Nem mondom azt, hogy a ruha teljesen észrevétlen rajtunk evezés közben, mert mégis csak egy komoly technikai ruha van rajtunk, amiben van anyag is, így azért érződik az első 10-15 percben, hogy nem egy szál pólóban evezünk. Viszont nem zavar minket a szabad mozgásban evezés közben, így számomra máris egy pipa a neoprénnel szemben.
Több, eltérő levegő hőmérsékletben is próbáltam a ruhát. Minden esetbe a saját aláöltözetével együtt próbáltam. +10 Celsius fok közelében már melegnek éreztem átlagos evezés mellett. Ha még a nap is kisütött, akkor meg már főleg meleg volt. Ahogy csökkent a levegő hőmérséklete, úgy lett a ruha egyre komfortosabb… -5 Celsius fok közelében is teljesen kellemesen éreztem benne magamat éjszaka annak ellenére, hogy a vízcseppek már kezdtek ráfagyni a ruhára.
A legintenzívebb evezésben, amikor ebben a ruhában voltam, az napközben volt, napsütésben, 7-8 Celsius fokos volt a levegő hőmérséklete, a víz pedig 4 Celsius fokos, 30-40 km/h-s széllökésekkel. Miután közel három órás intenzív küzdés volt a hullámokkal és széllel, amikor levettem magamról a szárazruhát, minimálisan volt párás az aláöltözet külső felülete. Az alatta levő alsó nadrágom és a licra anyagú decathlonos futó felsőm teljesen száraz volt. Úgyhogy elmondható a ruháról, hogy tényleg lélegzik, mert amennyit párologtatott a testem a kemény evezésben, csurom vizesnek kellett volna lennem a ruha alatt. Ez egy újabb pipa, pont ilyesmire vágytam.
A +4 Celsius fokos vízben eszkimóztam is elég sokat, teljes testtel is belemerültem hosszú percekre. Azt kell, hogy mondjam, enyhe hűvös érzeten kívül nem sokat éreztem magam körül. Egyedül a fejem búbján éreztem kellemetlen érzést eszkimózáskor annak ellenére, hogy volt a fejemen egy 3 mm vastag neoprén balaclava. De ez az érzés sajnos természetes jelenség, így, ha nem muszáj, akkor feleslegesen ne mártogassuk a fejünket a jeges vízbe 🙂 Természetesen egy csepp víz sem jutott be a mandzsettáknál. Újabb pipa a részemről.
Máskor, 6-7 Celsius fokos levegő hőmérséklet és enyhe szél mellett kényelmes evezéskor semmilyen minimális páralecsapódással nem találkoztam a ruhán belül. Így nagyjából elmondható, hogy kb. 10 Celsius fok levegőhőmérséklet alatt, kényelmes túrázós tempó mellett már komfortosan érezhetjük magunkat benne. De ahogy a nagyok is mondják, mindig a vízhőmérsékletnek megfelelően kell felöltözni, mert az a mérvadó. Ennél melegebb időben talán az aláöltözet elhagyásával lehet még játszani.

páros evezés

 

egyedül a hullámokban

Összességében azt tudom mondani, hogy egy nagyon jól átgondolt, nagyon jól megtervezett és legyártott szárazruháról van szó, ha a Typhoon PS 220 Xtreme-t nézzük. Számtalan hasznos és praktikus megoldással lehet találkozni. Látszik az egész ruhán, hogy agyaltak rajta elég sokat a mérnök urak. Próbáltam keresni, de nem találtam benne semmi kivetni valót, vagy negatívumot. Ritkán hiszek a gyártók által kommunikált reklám szövegeiknek, de ebben az esetben lehet valami igazság alapja:

“A TYPHOON PS220 Xtreme egy több éves kutatás csúcspontjaként született, hogy megbirkózzon a világ óceánjain található legszélsőségesebb körülményekkel is. Anyagokat és designokat teszteltünk a Volvo Ocean Rcace-en, a Sydney Hobart-on, Xtreme tengeri kajakozáson az Északi-sarkon annak érdekében, hogy megtaláljuk a lehető legjobb kombinációt a tartósságra, biztonságra, és teljesítményre. A eredmény pedig nagyon magasra tette a lécet mindabban amit a kajakosok, vitorlázók, tengerészek elvárhatnak a szárazruhájuktól.”

A Thypoonnak ezen szárazruhája majdnem a legmagasabb kategóriájú ruhája. Ennél már csak egyel magasabb van, ami a PS 330 Xtreme. Ez annyival tud többet, hogy levehető a polár béléses gallérja, illetve plusz két zsebbel több van a ruhán, amiket a combrészre helyeztek el. Ezen kívül számos más szárazruhájuk is van. Mind tudásban, mind árkategóriában eltérőek attól függően, hogy mire van szükségünk, illetve mit bír el a pénztárcánk. Természetesen ezeket is meg lehet kapni a WetsuitOutlet webshopjában.

Hazai forgalmazóként egyedül a typhoonhungary.hu-t találtam, ami egy százhalombattai cég, és úgy tűnik, hogy ők is csak beszállítók, rajtuk keresztül kiskereskedésben lehetne megkapni. Nagy erőfeszítést nem tettem, hogy találjak hazai kiskereskedőt, mert rajtuk keresztül egészen biztosan drágábban lehet hozzájutni, mint az angol Wetsuitoutlet webshopon keresztül.
Ha valaki ilyen ruhában gondolkodik, akkor érdemes a tél végi időszakra tervezni a beszerzést, mert akkor elég nagy akciók szoktak lenni. Nekem február végén sikerült ezt a ruhát 499 GBP-ért megvenni úgy, hogy adták mellé ingyen az alá öltözetet és még a DHL-es kiszállítás is ingyenes volt. 7 nap alatt érkezett meg. Amikor ezt a bejegyzést írom (2015.12.17), akkor a webshopban most 556 GBP, amit akciós árnak írnak, mert állítólag az “eredeti ár” 649 GBP. Ezt nem kell elhinni, hogy ennyi volt az eredeti, mert csupán üzleti fogásból az elmúlt pár héttel ezelőtti black friday alkalmára emelték fel, hogy látszódjon, mekkora akció van most rajta… :)) A tényleges eredeti ára 556 GBP volt.

Egyetlen egy hátrányát találtam a ruhának 🙂

forrás: facebook – Dunne Rlchard

További fotók a ruháról:

kicsomagolva
kiterítve szemből
kiterítve hátulról
a hordozó táska szétterítve
hurok a hüvelykujjnak
nyomott logó
fényvisszaverő csík a csukló részen
temérdek cetli
belső címke
magas, cipzározható és patentozható gallér

Karbantartás és tárolás

Mint minden más ruha és felszerelés, néha a szárazruha is igényel egy kis törődést. Úgy, ahogy általában a ruháinkat is ki szoktuk mosni, a szárazruhát is tisztán kell tartani. A következő sorok nagyjából általánosan elmondható minden más fajta és márkájú szárazruhára is, hogy hogyan tartsuk tisztán.

Általános tisztítás:

Ha tehetjük, akkor minden használat után mossuk le az egész ruhát kívülről, hogy a vízből rákerült szennyeződéseket még frissen eltávolíthassuk. Ennek legjobb és leggyorsabb megoldása, ha leslagozzuk magunkat, amíg még rajtunk van a ruha. Ha ez nem lehetséges, akkor akasszuk vállfára, zárjuk a cipzárjait és ügyelve arra, hogy belülre ne kerüljön víz, felakasztva leslagozzuk. Fontos, hogy a kar és lábszár dupla fedőrétege alatt is mossuk le a ruhát. Ha sós vízben használtuk, akkor különösen fontos, hogy használat után mihamarabb lemossuk édes vízzel.
Amennyiben valamilyen oknál fogva a ruha belseje is elkoszolódott, akkor a ruhát kifordítva szintén le tudjuk slaggal mosni.

Szárítás:

Szárítást vállfára akasztva árnyékos helyen végezzük vagy szobahőmérsékleten. Tapasztalatom alapján egy este alatt meg tud száradni teljesen a ruha átlagos szobahőmérséklet mellett.

Cipzár tisztítás:

A ruhának két nagyon kényes pontja van. Az egyik a mandzsetták, a másik pedig a cipzár. A cipzár karbantartása az egyik legfontosabb a szárazruhák karbantartásánál. Ha ez nincs megfelelően tisztán tartva, waxolva, akkor nagyon hamar megrövidülhet az élettartama. Elkezd beázni a ruha a cipzár mentén. Cipzár cseréje pedig komoly költséggel jár, akárki nem tudja elvégezni.
Használat után a cipzár fogazatát egy, már elhasznált száraz fogkefével (vagy körömkefével) remekül meg lehet tisztítani. A fogak közötti részeket egyszerűen kisikáljuk a fogkefével. A természetes vizekben nagyon sok apró homokszemcse található, ami szabad szemmel nem is nagyon látszódik, de a cipzár fogazataiba ez remekül le tud rakódni és koptatni tudja a fém részeket.
Megtisztítás után wax kockával kenjük be a cipzár fogazatait alaposan kívül-belül. Nem baj, ha apró wax morzsák kerülnek a fogazat közé, a cipzár használat közben ezek szépen elkenődnek majd és kenik a cipzárt a könnyebb használatért. Bekenés után járassuk meg a cipzárt 2x-3x.

Mandzsetta tisztítás:

A nyakon és a csuklókon található mandzsettákat, főleg, ahol latex anyagból van, azokat érdemes szilikonnal kenni. Édesvízzel mossuk le alaposan a mandzsettákat kívül belül, majd miután szárazra töröltük, szilikon folyadékkal kenjük be és a felesleget egy ronggyal töröljük le. A szilikon remekül fel tudja frissíteni ezeket a gumiszerű anyagokat. Rendszeres ápolással hosszú évekkel meg tudjuk növelni az élettartamukat.

Tárolás:

Miután meggyőződtünk arról, hogy mindenütt megszáradt a ruha, többféle módon is tárolhatjuk azt. Akaszthatjuk vállfára, össze is csomagolhatjuk a kis táskájába, de össze is tekerhetjük henger alakba és tárolhatjuk így is. Egy fontos tényezőt kell csak szem előtt tartanunk: a cipzárak ne törjenek meg semmilyen módon. Általános használat mellett a természetes hajlást gond nélkül elviselik, de az extrém meghajlítást már nem. Erre nagyon figyeljünk oda! A Typhoon pedig kifejezetten kéri, hogy tároláskor ne is legyenek lezárva a cipzárak, hogy a fogak ne legyenek terhelés alatt.
Én személy szerint a saját kis táskájába szoktam visszacsomagolni és úgy eltenni. A helyes elcsomagolásról készítettem is egy rövid videót, hogy hogyan rendezzük el a ruhát, kímélve a cipzárat.

 

ajánlott elcsomagolási megoldás

 

Typhoon PS 220 Xtreme fotógaléria

 

« 1 of 2 »

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One thought on “Typhoon PS220 Xtreme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *