Mi az a drón?

Mi az a drón?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bevezető

Ha röviden és tömören akarjuk definiálni, akkor: pilóta nélküli légi jármű. Általában, ha a hétköznapokban meghallja az ember azt a szót, hogy drón, akkor szinte mindenki egyből és leggyakrabban a 4 propelleres, zajosan zümmögő eszközökre asszociál. Nem is csoda, hiszen a hétköznapokban a lakosság körében a legkönnyebben ez terjedhetett el, mint “játékeszköz”. Pedig azokat a pilóta nélküli légi járműveket is drónoknak nevezzük, amiket pl. az USA hadserege is használ különböző bevetéseknél, mint felderítő eszköz, vagy éppen harcászati eszköz, de azokat egy átlagos ember (szerencsére) nem tud elérni.

MQ-9 Reaper drón

Mindenesetre egy a közös ezekben, hogy mindegyiket távolról lehet irányítani rádióhullámok segítségével. Tehát a drón, mint megnevezés az nem más, mint egy gyűjtő fogalom, ami magába foglalja a pilóta nélkül irányítható légi járműveket.

A tesztben szereplő Phantom 3 Advanced-et hivatalosan quadcopternek nevezik. A nevéből adódóan (quad=négy) négy rotorral van ellátva. Léteznek még hexa- és octokopterek is. Előbbinek 6 db rotorja van, az utóbbinak már 8 db rotorja van. De mivel a köznyelvben már teljesen elterjedt a drón elnevezés, így én is inkább már csak így fogom hívni őket a továbbiakban.

A quadkopter

DJI Inspire 1 quadcopter

Leggyakrabban a négyrotoros drónokkal lehet találkozni lassan már napi szinten lépten-nyomon bárhova is megy az ember. A városba, kirándulni, vagy éppen nyaralni. Nem is csoda, hiszen ezek az eszközök azok, amiket már relatíve könnyen elérhet bárki és viszonylag megfizethető áron juthat hozzá már az átlagos, hétköznapi ember is. A gyártók is abba az irányba mentek el a fejlesztések során, hogy a lehető legegyszerűbben, a lehető legkevesebb tudás és tapasztalat birtokában is képes legyen bárki irányítani egy ilyen drónt. Ezt sikerült is megvalósítaniuk a gyártóknak, mert szinte már majdnem minden nagyobb áruházban lehet kapni őket, annyira elterjedtek. Vannak egészen kicsi méretűek is, amiket jobbára csak beltérben lehet (és javasolt) használni, mert annyira picik és könnyűek, hogy a szabadban egy kis szellő is elég ahhoz, hogy végleg elfújja őket. Ráadásul ezeket jobbára csak infravörös távirányítóval látták el, aminek elég behatárolt a hatósugara. Ez valóban arra való, hogy az ember otthon röptesse a lakásban a család és egyéb háziállat legnagyobb örömére. Bár hozzá kell tennem, ezekkel a kis eszközökkel lehet a legjobban elsajátítani ezen eszközök irányítását (!). Mert akármennyire is fejlett a technika és már szinte mindent megcsinál helyettünk a drón, a tényleges irányítást a térben, 3D-ben nekünk kell megtanulnunk gyakorlás útján. Csak egy tipikus példa: ha szembefordul velünk a drón és szemből látjuk/irányítjuk, már fel is cserélődött a bal és a jobb irány. Ilyenkor értelem szerűen hiába kormányozunk balra a távirányítón, ha szemből van a drón, akkor a mi szemszögünkből nézve bizony jobbra fog elmozdulni. Tanulás során ebből bizony számtalan zuhanást lehet összehozni. Amíg ezeket nem sajátítja el az ember készség szinten, hogy már reflexből tudja kezelni ezeket a “megfordult” helyzeteket, addig bizony senki sem mondhatja el magáról azt, hogy ő már rutinos “drón pilóta”. Ezek a kis szobai drónok az irányítás elsajátítására a lehető legalkalmasabbak. Nem kell alkalmazkodnunk a kinti időjáráshoz, mert bent a lakásban kényelmesen eljátszhatunk velük. Kis méretük miatt még igazából nem is veszélyesek, főleg, ha van rajtuk propellervédő. Természetesen azért az nem lehet kellemes, ha egy éppen anya hajába csavarodik bele egy rossz manőver miatt, vagy éppen vázákat, poharakat lökünk le velük. Szóval egy kis óvatosság azért nem árt velük is. Ellenben kicsik, könnyűek. Számtalan zuhanást is képesek sérülés nélkül átvészelni, mivel nagyon könnyűek és sokszor rugalmas műanyagokból készülnek azon részeik, amik eltörhetnének egy zuhanás során. Ebből kifolyólag nagyon olcsók is.

Mire lehet használni egy drónt?

Az előbb említett kis szobai drónokat leginkább tanulásra, a repülés és irányítás elsajátítására használhatjuk. Az ennél már komolyabb, méretesebb de szintén még mindig 4 rotoros drónokat már leginkább szabad térben (de vannak kivételek) lehet használni. Ma már egy magára valamit is adó cég, aki drónokat gyárt, tesz a drónjára kamerát. Ezzel máris lehet filmezni, felvenni a magasból a tájat. Nyilván ebből nem az következik, hogy bárki, aki olyan drónt vesz magának, amin már van kamera, azt azért teszi mert máról holnapra ő operatőr lesz, filmeket fog forgatni és ebből akar majd megélni. Nem, nagyon sokan csak azt a világot és nézetet, látványt szeretnék átélni, mint amit a madarak átélhetnek vagy amit átélünk mi emberek, amikor repülőre ülünk és ha szerencsénk van, akkor az ablak mellé szól a jegyünk. Ellenben, ha már egy hivatásos fotós / videós vesz drónt a kezébe, az már lehet azért teszi, hogy a munkaeszközévé váljon, hiszen pl. egy esküvői videóban igencsak jól mutathat egy-egy drónos jelenet a templomról vagy éppen a mezőn szaladó friss házasokról. Itt már valóban megjelenik a drón a filmezésben mint plusz lehetőség és hozzá a drón, mint eszköz.

De ettől függetlenül az élet más területein is már egyre gyakrabban alkalmazzák a drónokat. Ilyen például a mezőgazdasági ágazat. Hatalmas területeket lehet vele “bejárni” anélkül, hogy járműre kelljen ülnünk vagy éppen hosszú órákat kellene gyalogolni azért, hogy felmérhessük a termőföldünket ért szárasságot. A terület felett szisztematikusan, programozott úton bejárt drón felvételeiből megfelelő programokkal ki lehet olvasni, meglehet jeleníteni, hogy egy adott területen mennyire pusztult el a növényzet. Például a színek különböző spektrumba való eltolásával gyönyörűen kirajzolódnak az elszáradt területek.

Vagy éppen térképészetre is alkalmasak a drónok. Adott terület felett programozott útvonalon, különböző szögekből elkészült sok száz fotóból kiváló három dimenziós képeket lehet készíteni domborzatról, épületegyüttesekről. Az ilyen alkalmazási területeken manapság erre szakosodott emberek szoktak dolgozni. Még nem jellemző az, hogy a kis parasztbácsi, aki egész nap a traktorjában ülve szánt/vet, ő fog majd alkalomadtán drónt reptetni. De lehet, hogy egyszer ez az idő is eljön. A promóciós videókban minden esetre már benne vannak 🙂

És nem utolsó sorban életmentésre, felkutatásra is alkalmasak a drónok. Használják már partiőrségnél vagy tengerpartokon is. Ilyen eszközzel könnyű szerrel lehet bejuttatni a nyílt vízre önfelfújódó mentőeszközöket, amiket csak le kell dobni a bajba jutott emberek felett. Lényegesen gyorsabb, mint kihajózni hozzájuk. De speciális, hőkamerával felszerelt drónokkal pedig eltévedt embereket lehet felkutatni kiterjedt területeken akár éjszaka is.

Hexa- és octokopter

Ezek már sokkal, de sokkal nagyobb gépek  az átlagos kereskedelemben kapható kültéri négy rotoros gépeknél.

Yuneec Typhoon hexacopter
Octocopter

 

Az áraik is ennek megfelelően sokkal de sokkal drágábbak. Bár létezik pár hobby célú hexakopter is elfogadható áron, de ezek nem túl jellemzőek. Az igazán nagy gépeket már inkább komolyabb befektetés céljából alkalmazzák, ahol a komoly teherbírás is egy elvárt igény velük szemben. Ilyen például a filmgyártás, ahol már komoly, súlyos és sok millió Forintos kamerákat kell a magasba emelniük és azt akár egy óráig is fent tartani. Ezekhez már valóban egyedi tudással rendelkező pilóták kellenek és külön drónos operatőr, aki összhangban a pilótával külön kezeli a kamerát.

 

Mire kell nekem drón, ha nem vagyok se mezőgazdász, se térképész?

Túráink során számtalan szép helyen megfordultunk már és ahol csak lehetett a körülményekhez képest, kameráztam. Szeretem kamerával megörökíteni a helyeket, ahol már jártam, és ezt úgy átadni videós formában, hogy az másnak is élvezetes legyen nézni. Ezzel sokan így vagyunk és élünk is ezzel a lehetőséggel, hiszen ma már szinte mindenkinek ott lapul a zsebében legalább egy olyan okostelefon, amivel már videót is lehet készíteni. Régóta szemezgettem már a drónokkal, mivel egy teljesen új perspektívából lehet velük megmutatni az adott helyszínt úgy, mint eddig soha a kis kézi kamerákkal, sport/akció kamerákkal. Lassan, de biztosan elérhető közelségbe kerültek a drónok mind árban és mind olyan tudásban is, amikor már megéri alkalmazni őket, mert filmes értékben és minőségben már adnak annyi pluszt, hogy megérje beruházni egyre. Hosszasan figyeltem a fejlődésüket és egészen addig nem akartam beruházni drónba, amíg nem értek el egy bizonyos tudásbéli szintet, ami nekem már megfelel:

 • képes legyen legalább Full HD-ban (1920×1080 pixel) rögzíteni és ne csak 30 fps-ben, hanem már 60f fps-ben is
 • repülési idejük egy akkumulátorral közelítse meg a 20 percet
 • lássam a kontrolleren, amivel irányítom a drónt, hogy mit veszek fel, tehát az élő képet
 • legyen rajta valamilyen gimbal, ami menet közben stabilizálja a kamerát és emiatt nem rázkódik a kép
 • az nem hátrány, ha van saját, jó minőségű kamerája, hogy ne GoPro kamerát kelljen felszerelni rá
 • képes legyen megfelelő távolságokat megtenni úgy, hogy azt biztonságosan, stabil vezérlőjel mellett lehessen irányítani
 • mindezeket megfizethető áron lehessen elérni

További linkek:

Hasznos tanácsok biztonságos drónozáshoz


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One thought on “Mi az a drón?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *